Tom (74): “Ik durf haast te zeggen dat ik gewoon technisch genezen ben”

Leven met T1D

Tom2

Tom (74) heeft al 47 jaar type 1 diabetes. Hij heeft door de jaren heen vrijwel alle verschillende diabetestherapieën gehad. De spuit, de insulinepen en nu al 10 jaar een insulinepomp. Op dit moment gebruikt Tom het MiniMed 780G-systeem van Medtronic.

Tom is al een tijdje met pensioen en geniet optimaal van het leven. Samen met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. “Ik heb het gevoel dat ik een hele hoge kwaliteit van leven heb. Soms fietsen we 50 of 60 kilometer. Dat gaat gewoon perfect. Denk nou niet dat als je boven de 60 bent dat je dan niet meer met een insulinepomp moet beginnen. Het is echt niet zo moeilijk en ik weet zeker dat als ze het een kans zouden geven, dat ze er heel tevreden mee zouden zijn. Ik ben er in ieder geval echt heel blij mee.”

Het MiniMed 780G-systeem zorgt ervoor dat Tom controle heeft over zijn diabetes. De meeste dagen haalt Tom een 90% TIR (time in range, het percentage van de tijd dat de bloedsuikerwaarde binnen de streefwaarden zit). Dat betekent dat hij bijna 22 (21,6) uur per dag binnen de 4 en de 10 mmol blijft, de eenheid die gebruikt wordt om bloedsuikerwaarden in het bloed aan te geven, milimol per liter. Ook in de nacht blijft Tom stabiel. “als je mijn waarden ziet in de nacht, één rechte streep is het gewoon!”

“Ik durf haast te zeggen dat ik gewoon technisch genezen ben. En dat heb ik bij de dokter ook wel eens gezegd. En dan zit ze met haar hoofd te schudden… maar ik voel dat wel zo.”

Wil je het hele verhaal van Tom zien? Bekijk dan de video hieronder.

Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt door Medtronic.