Nieuws

Frank Snoek mag zelfhulpapp MyDiaMate verder ontwikkelen met bijna 1 miljoen subsidie

Onderzoek

Prof. dr. Frank Snoek ontwikkelde met zijn onderzoeksteam van het Amsterdam UMC de app MyDiaMate. Met deze app kunnen mensen met type 1 diabetes werken aan hun mentale gezondheid. Een internationaal onderzoeksteam gaat de app verder ontwikkelen en testen op effectiviteit. Hiervoor krijgen de onderzoekers bijna 1 miljoen dollar.

Het internationale onderzoek is op 1 november gestart. Het project staat onder leiding van Frank Snoek, samen met dr. Maartje de Wit en prof. dr. Frans Pouwer van de afdeling Medische Psychologie in het Amsterdam UMC. Voor dit onderzoek werken zij samen met wetenschappers uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

De MyDiaMate-app verbeteren
MyDiaMate is een zelfhulpapp. Volwassenen met type 1 diabetes kunnen er zelf mee aan de slag om hun mentale gezondheid te versterken. De app werd ontwikkeld door het onderzoeksteam van Frank Snoek, maar zet nu de stap naar het internationale podium. In dit vervolgonderzoek wordt de app verder geoptimaliseerd. Daarna testen de onderzoekers MyDiaMate op effectiviteit: werkt de app zoals het bedoeld is?

Onderzoek in vier landen
660 volwassenen met type 1 diabetes doen mee aan het onderzoek dat plaatsvindt in de vier landen waar de onderzoeksteams werken: Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Hierbij maken de onderzoekers gebruik van het e-health platform van Minddistrict.

MyDiaMate is bedoeld om zorgen en spanning rondom diabetes, ook wel diabetes distress genoemd, te verminderen. Ook kijken onderzoekers of de stemming van deelnemers aan het onderzoek verbetert en vermoeidheid afneemt bij gebruik van de MyDiaMate-app. Daarnaast wordt getest hoe tevreden de gebruikers zijn met de app.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Type 1 diabetes is er 24 uur per dag. De mentale impact van deze ziekte wordt nog weleens onderschat, terwijl het de kwaliteit van leven sterk beïnvloedt. In de behandeling van diabetes is de mentale gezondheid een beperkt onderdeel. Een app als MyDiaMate kan bijdragen aan een beter behandeling en mensen met type 1 diabetes zo een betere kwaliteit van leven geven. Daarom financiert JDRF het onderzoek van prof. dr. Frank Snoek.

Doneer ook voor onderzoek
Tags: behandelen