Nieuws

Deelnemers gezocht voor MyREMEDY-studie: verlaagt MyDiaMate-app diabetes distress?

Onderzoek

24 04 03 oproep My REMEDY website image

Type 1 diabetes wordt wel eens vergeleken met topsport, mentale topsport welteverstaan. Mensen met type 1 diabetes hebben een hoop om over na te denken, voor te zorgen en op te reageren bij veel dagelijkse keuzes. Dit kan zorgen voor stress: diabetes distress. Prof. dr. Frank Snoek en zijn team zijn op zoek naar deelnemers voor de MyREMEDY-studie: in deze studie wordt onderzocht of de MyDiaMate-app diabetes distress kan helpen verlagen.

MyDiaMate is een app die mensen met type 1 diabetes zelfstandig, zonder hulp van een professional, in hun eigen tijd en tempo kunnen doorlopen.
In de door JDRF gefinancierde MyREMEDY-studie gaan onderzoekers het komende jaar uitzoeken of MyDiaMate helpt om diabetes distress te verlagen.
Dit onderzoek staat onder leiding van prof. dr. Frank Snoek en wordt in Nederland, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd.

Lees hieronder wat het onderzoek inhoudt en hoe je eraan deel kunt nemen.

Diabetes distress

Type 1 diabetes vraagt veel van mensen: de hele dag, 24/7, een heel leven lang, zijn ze bezig met glucosewaarden, de juiste hoeveelheid insuline toedienen en het maken van keuzes die hun welzijn beïnvloeden. En dan is er ook nog de onzichtbare ‘werklast’, zoals het plannen van afspraken met artsen, de weg vinden in het woud van diabeteshulpmiddelen en het bijhouden van de eigen medicatievoorraad. Geen makkelijke taak, omdat iemand met type 1 diabetes nooit vakantie van zijn of haar diabetes heeft. Dit kan veel stress oproepen. Onderzoek laat zien dat zo’n 30 procent van de mensen met type 1 diabetes mentale klachten ervaart die gerelateerd zijn aan deze ziekte: de zogenoemde diabetes distress. Het kan soms lastig zijn om ondersteuning voor deze mentale klachten te krijgen. De behandeling van type 1 diabetes draait namelijk vaak alleen om de lichamelijke gezondheid, bijvoorbeeld de HbA1c-waarde. Maar de mentale gezondheid is net zo belangrijk voor het leven met type 1 diabetes.

MyDiaMate: ondersteuning van de mentale gezondheid voor mensen met type 1 diabetes

Om mensen die diabetes distress ervaren te ondersteunen, hebben Frank Snoek en zijn team van Amsterdam UMC de zelfhulp-app MyDiaMate ontwikkeld.
Mensen met type 1 kunnen de app op hun smartphone, tablet, laptop of computer openen en zelfstandig volgens hun eigen behoeftes aan de slag gaan met het versterken van hun mentale gezondheid. MyDiaMate bestaat uit verschillende modules. Elke module focust op een ander gebied, zoals ervaren stress, hypo’s, stemming en energie. Modules worden aan de hand van een persoonlijk mentaal profiel geactiveerd, maar gebruikers van de app kunnen ook zelfstandig modules toevoegen of overslaan. Naast informatie zijn er binnen modules oefeningen, interactieve vragen en video’s waarin mensen met type 1 diabetes hun persoonlijke verhaal vertellen. Ook biedt MyDiaMate de mogelijkheid om persoonlijke doelen te stellen, dagboeken bij te houden over de eigen stemming of energie en eigen notificaties in te stellen.

Wat houdt de MyREMEDY-studie in?

In de MyREMEDY-studie wordt in vier Europese landen (Nederland, Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk) onderzocht of MyDiaMate effectief is in het verlagen van diabetes distress in volwassenen met type 1 diabetes. Hiervoor zullen deelnemers aan het onderzoek in twee groepen worden verdeeld: een groep die direct start met MyDiaMate en een groep die eerst op de wachtlijst wordt geplaatst en na drie maanden start met MyDiaMate.

Wie kan meedoen aan de MyREMEDY-studie?

Ben je een volwassene met type 1 diabetes, ervaar je diabetes distress en heb je MyDiaMate niet eerder gebruikt? Kijk dan voor meer informatie over de MyREMEDY-studie in Nederland en de mogelijkheid om je aan te melden op: www.myremedyonderzoek.nl.

MyREMEDY-studie

Meer informatie over onderzoek naar de mentale impact van type 1
Door JDRF gefinancierd onderzoek naar de mentale impact van type 1:
> MyREMEDY: Prof. dr. Frank Snoek - Amsterdam UMC
> Diabetes Body Project van start in Nederland
> Focus op ouderen met type 1 diabetes: Prof. dr. Frank Snoek - Amsterdam UMC