JDRF lanceert T1D Index: meer inzicht in het effect van goede diabeteszorg

JDRF

T1 D Index 24 uur per dag breed

DeT1D Index laat zien wat de lasten van type 1 diabetes betekenen wereldwijd. Daarnaast wordt in de index duidelijk welk verschil goede diabeteszorg maakt. De T1D Index kan het leven van mensen met type 1 diabetes veranderen.

Met bijna 9 miljoen patiënten wereldwijd is type 1 diabetes een van snelst groeiende chronische gezondheidsproblemen. Tot nu toe waren de internationale cijfers over het aantal mensen met type 1 diabetes en de impact van de ziekte nooit volledig. De T1D Index brengt daar verandering in. In het online programma is zichtbaar wat een tijdige diagnose, toegankelijke zorg en uiteindelijk genezing kan betekenen. De T1D Index en het bijbehorende onderzoek zijn gepubliceerd in het internationaal toonaangevend medisch tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinology.

T1 D Index juist diagnose breed

Verloren mensen en verloren jaren

Om de T1D Index compleet te maken, werkte JDRF samen experts over de hele wereld. De index laat op unieke wijze de impact van type 1 diabetes op mensen zien, door nadruk te leggen op ‘verloren mensen’. Dit is het aantal mensen dat vandaag nog in leven zou zijn als ze niet al vroeg waren overleden aan complicaties van de ziekte. Ook ‘verloren gezonde jaren’ staan centraal in de T1D Index. Dit is de tijd die iemand gemiddeld verliest aan een slechte gezondheid, beperkingen of een vroege dood door het leven met type 1 diabetes

Uit de T1D Index blijkt dat het wereldwijd gaat om 3,86 miljoen ‘verloren mensen’ door type 1 diabetes. Gemiddeld verliest iemand 32 ‘gezonde jaren’ aan de ziekte, bij een diagnose op 10-jarige leeftijd.

T1 D Index beperkte technologie breed

Impact type 1 diabetes verminderen

Type 1 diabetes zadelt mensen op met een zware fysieke, emotionele en financiële last. Het aantal mensen dat leeft met type 1 diabetes neemt toe. De T1D Index laat zien dat er vier belangrijke routes zijn die de impact van type 1 diabetes kunnen verminderen:

  • Tijdige diagnose. Als vanaf 2023 iedereen wereldwijd tijdig gediagnosticeerd wordt, zouden 668.000 mensen meer in leven kunnen zijn in 2040. Hiervoor is goede opleiding en training van medische professionals nodig.
  • Toegang tot insuline en strips. Als vanaf 2023 iedereen wereldwijd toegang heeft tot insuline, teststrips en toelichting op het gebruik hiervan, zouden 1,98 miljoen mensen meer in leven kunnen zijn in 2040. Hiervoor moeten mensen met type 1 diabetes zonder grote obstakels toegang krijgen tot deze hulpmiddelen.
  • Pompen en glucosesensoren. In 2040 zouden 673.000 mensen meer in leven kunnen zijn, mits iedereen met T1D toegang heeft tot technologie in 2023. Naast insuline en teststrips moet hiervoor iedereen met type 1 diabetes gebruik kunnen maken van een insulinepomp met glucosesensor.
  • Voorkomen en genezen. Als we manieren vinden om T1D te genezen, zouden in 2040 nog 890.000 mensen in leven kunnen zijn. Hiervoor is meer geïnvesteerd worden in onderzoek naar het voorkomen, beter behandelen en genezen van type 1 diabetes.

Wat kunnen we met deze cijfers?

Mensen met type 1 diabetes in Nederland krijgen gemiddeld ruim 2 duizend 'gezonde' dagen extra als ze een insulinepomp en continue glucosesensor gebruiken. Dat is een van de conclusies uit de T1D Index. Ruim 2 duizend dagen, dat is ongeveer 5,5 jaar extra in goede gezondheid. Dat is een wereld van verschil. Cijfers als deze tonen aan hoe belangrijk goede diabeteszorg en bijvoorbeeld brede vergoeding van de continue glucosesensor is.

Verander de cijfers, verander het verhaal

De T1D Index is een samenwerking van JDRF, Life for a Child, ISPAD, International Diabetes Federation en Beyond Type 1. De T1D Index wordt in de nabije toekomst aangevuld met data over de economische kosten, mentale gezondheid en kwaliteit van leven bij type 1 diabetes. Ook die gegevens zullen mondiaal en landelijk beschikbaar komen.

Bekijk de T1D Index