Wat zijn de symptomen van diabetes?

Type 1 diabetes herken je aan verschillende symptomen. Hieronder lichten we de meest duidelijke symptomen toe. Let wel: alleen een arts kan de diagnose type 1 stellen. Denk je dat jij of iemand in je omgeving diabetes heeft? Neem dan contact op met een huisarts.

Veel drinken, veel plassen

Eén van de opvallendste symptomen van type 1 diabetes is extreme dorst. Bij hoge bloedsuikers, veroorzaakt door type 1, kan iemand soms wel liters achter elkaar wegdrinken. Daarnaast is ook veel naar de wc moeten om te plassen een signaal.

Vermoeidheid

Bij type 1 diabetes wordt glucose niet of onvoldoende omgezet in brandstof voor het lichaam. Het gevolg? Vermoeidheid en slaperigheid. Je lichaam heeft te weinig energie om te functioneren.

Gewichtsverlies

Een plotseling afname in gewicht kan ook wijzen op type 1 diabetes. Dit in contrast met een toegenomen eetlust: ook dat is een symptoom van T1D.

Verminderd zicht

Type 1 diabetes heeft invloed op veel lichaamsfunctie. Ook de ogen ondervinden daar de gevolgen van. Slechter zicht is dan ook een symptoom van type 1.

Andere symptomen

Er zijn meer signalen die mogelijk wijzen op type 1 diabetes. Hierbij gaat het om misselijkheid, moeizame ademhaling, schimmelinfecties op de huid of in de schaamstreek en een fruitige adem.

In geval van nood? Bel een arts!

Type 1 diabetes kan op termijn ook leiden tot versuffing en zelfs bewusteloosheid. In geval van nood is het altijd belangrijk om direct contact op te nemen met 112. Herken je een of meerdere klachten hierboven, maak dan een afspraak bij de huisarts.