Insulinepennen

Insulinepennen

Veel mensen met type 1 diabetes spuiten hun insuline met een insulinepen. Dat je hierin veel verschillende opties hebt, weet niet iedereen. Welke insuline en insulinepen je gebruikt wordt over het algemeen bepaald door je verzekeraar en je behandelaar. Hieronder zetten we de beschikbare insulinepennen per fabrikant op een rij en we bespreken de verschillende specificaties.


-----

Welke insuline en insulinepen je gebruikt, wordt deels bepaald door het preferentiebeleid insulines. Dit beleid is vastgesteld door zorgverzekeraars en geeft hen de mogelijkheid te bepalen welke insuline zij vergoeden. Ben je ontevreden met jouw insulinebehandeling, dan is het verstandig dit te bespreken met je zorgverlener. Jouw diabetesteam kan met je meedenken.

Eli Lilly

Humapen Savvio:

Met deze navulbare insulinepen kunnen maximaal 60 eenheden toegediend worden per dosis met een stapgrootte van 1 eenheid insuline. De insulinepen is verkrijgbaar in het blauw, rood en antracietgrijs.

Wordt gebruikt met: Lyumjev 100 E/ml, Humalog 100 E/ml, Humuline Regular, Humuline NPH, Humuline 70/30, Humalog Mix 25.

Kwikpen:

Met deze voorgevulde insulinepen kunnen maximaal 60 eenheden per dosis worden toegediend, bij Abasaglar kan maximaal 80 eenheden per dosis worden toegediend. De KwikPen bevat een totaal van 300 eenheden per pen (tenzij geconcentreerd, zie volgende alinea). De eenheid wordt gedoseerd met hele eenheden insuline.

De Lyumjev 200 E/ml en Humalog 200 E/ml zijn geconcentreerde varianten met een totaal van 600 eenheden per pen. Ze kunnen met maximaal 60 eenheden per dosis worden toegediend met stapgrootte van één eenheid insuline, maar injecteren de helft van het injectievolume.

Wordt gebruikt met: Lyumjev 100 E/ml, Lyumjev 200 E/ml, Abasaglar, Humalog 100 E/ml, Humalog 200 E/ml, Humalog Mix25, Humalog Mix50, Humuline NP.

Kwikpen Junior:

De Kwikpen Junior is een voorgevulde insulinepen. Met deze pen kan je maximaal 30 eenheden per dosis toedienen, met een stapgrootte van 0,5 eenheid.

Wordt gebruikt met: Lyumjev 100 E/ml, Humalog 100 E/ml.

Ineke over de Humapen
Ineke gebruikt de Humapen Luxura HD. Deze insulinepen wordt inmiddels niet meer gemaakt.

Novo Nordisk


Novopen 5:

De Novopen 5 is een navulbare insulinepen met een inhoud van 3ml. Met deze pen kan je maximaal 60 eenheden per dosis toedienen met een stapgrootte van 1 eenheid insuline. De pen is verkrijgbaar in blauw en zilver.

Wordt gebruikt met: Fiasp, NovoRapid, Tresiba, Levemir, Insulatard, NovoMix 30.
Bijzonderheden: Heeft een geheugen dat laat zien wanneer het laatst geïnjecteerd is en hoe hoog de dosis was

NovoPen Echo:

Deze navulbare insulinepen heeft 3ml inhoud. Met deze pen kan je maximaal 30 eenheden per dosis toedienen met een stapgrootte van 0,5 eenheid insuline. De pen is verkrijgbaar in rood en blauw.

Wordt gebruikt met: Fiasp, NovoRapid, Tresiba, Levemir, Insulatard, NovoMix 30.
Bijzonderheden: Heeft een geheugen dat laat zien wanneer het laatst geïnjecteerd is en hoe hoog de dosis was.

FlexTouch:

De Flextouch is een voorgevulde insulinepen. Met deze pen kunnen in principe 80 eenheden per dosis toegediend worden met een stapgrootte van 1 eenheid insuline. Bij gebruik van Tresiba 200 gaat het om 160 eenheden met een stapgrootte van 2 eenheden insuline.

Wordt gebruikt met: Tresiba 100, Tresiba 200, Fiasp en Ryzodeg.
Bijzonderheden: De doseerknop schuift niet uit de pen naarmate de dosering hoger wordt.

FlexPen:

Met deze voorgevulde insulinepen kunnen maximaal 60 eenheden per dosis toegediend worden met een stapgrootte van 1 eenheid insuline.

Wordt gebruikt met: NovoRapid, Levemir, Insulatard, NovoMix 30.

Innolet:

Met deze voorgevulde insulinepen kan je maximaal 50 eenheden per dosis toedienen met een stapgrootte van 1 eenheid insuline.

Wordt gebruikt met: Levemir.
Bijzonderheden: Deze insulinepen is speciaal geschikt voor mensen met handproblemen, waarbij de handfunctie verminderd is.

Gemma over de Echo insulinepen

Sanofi

ClikSTAR:

De ClikSTAR is een navulbare insulinepen waarmee je maximaal 80 eenheden insuline per keer kan doseren, met een stapgrootte van 1 eenheid. De pen is verkrijgbaar in een blauwe en zilverkleurige variant.

Wordt gebruikt met: Lantus, Apridra, Insuman Basal, Insuman Rapid, Insuman Comb (15, 25, 50).

JuniorSTAR:

Deze JuniorSTAR is navulbaar. Met deze insulinepen kan je maximaal 30 eenheden insuline spuiten per dosis. Dit gebeurt met een stapgrootte van 0,5 eenheid insuline. De pen is verkrijgbaar in blauw en zilver.

Wordt gebruikt met: Lantus, Apridra, Insuman.

SoloStar:

De SoloStar is een voorgevulde insulinepen waarmee per dosis maximaal 80 eenheden insuline toegediend kunnen worden. De insuline wordt ingesteld met een stapgrootte van 1 eenheid.

Wordt gebruikt met: Apidra, Lantus, Toujeo, Insuman Basal, Insuman Rapid, Insuman Comb.

Bijzonderheden: Bij gebruik van Toujeo bevat een voorgevulde pen 450 eenheden insuline. Bij gebruik van andere insulinesoorten bevat de voorgevulde pen 300 eenheden.

DoubleStar:

Met deze navulbare insulinepen kunnen 160 eenheden insuline toegediend worden per dosis. De hoeveelheid wordt ingesteld per 2 eenheden insuline.

Wordt gebruikt met: Toujeo.

Marloes over de Solostar insulinepen

Reageren?

Iedereen met type 1 diabetes is anders en daarom is ook iedere behandeling bij type 1 diabetes verschillend. Heb je aanvullingen op bovenstaand overzicht of ontdek je iets wat niet klopt? Laat het ons weten via info@jdrf.nl. Wil je jouw ervaring met de insulinepen(nen) die jij gebruikt met ons delen. Ook dan vinden we het leuk als je een mail stuurt naar info@jdrf.nl.

Gebruik jij in plaats van de insulinepen een insulinepomp? Bekijk dan ons overzicht van insulinepompen.

Naar het overzicht insulinepompen