Insulinepompen

Insulinepompen

Een insulinepomp is voor veel mensen met type 1 diabetes een handig hulpmiddel. Maar een pomp kiezen is geen eenvoudige keuze: de mogelijkheden zijn groot. Daarnaast moet je in de meeste gevallen minimaal vier jaar doen met dezelfde pomp. Om de keuze iets makkelijker te maken, zetten we de beschikbare insulinepompen hieronder per fabrikant op een rijtje, benoemen we de sensormogelijkheden en bespreken we de voor- en nadelen per pomp.


Accu-Chek

Combo

De Accu-Chek Combo is een bedrade insulinepomp met boluscalculator, te gebruiken met verschillende Accu-Chek infuussets. In de pomp kunnen 315 eenheden insuline. De pomp is eventueel te gebruiken met afstandsbediening (Aviva Combo).

Sensormogelijkheid: Nee. Uiteraard kan bij deze insulinepomp wel een FGM gebruik worden.

Voordeel: De pomp heeft de mogelijkheid een persoonlijk menu in te stellen, van beperkte tot zeer uitgebreide mogelijkheden.

Nadeel: Het is niet mogelijk handmatig een waarde in te voeren in de boluscalculator. In de toekomst is er geen mogelijkheid tot communicatie tussen de MySugr-app van Accu-Chek en de insulinepomp.

Accu-Chek

Accu-Chek Insight

Insight

De Accu-Chek Insight is een bedrade insulinepomp met boluscalculator, te gebruiken met verschillende Accu-Chek infuussets. In de pomp kunnen voorgevulde insulinereservoirs van 1,6 ML (NovoRapid/Fiasp). De pomp kan gebruikt worden met een afstandsbediening (Aviva Insight) en/of de MySugr-app, inclusief boluscalculator.

Sensormogelijkheid: Nee. Uiteraard kan bij deze insulinepomp wel een FGM gebruik worden.

Voordeel: Het moet binnenkort mogelijk worden een bolus toe te dienen via de MySugr-app.

Nadeel: Via de pomp is het niet mogelijk handmatig een bloedglucosewaarde in te voeren in de boluscalculator. Dit kan wel via de MySugr-app.

> Meer over Accu-Chek

Een persoonlijke ervaring lezen over de Accu-Chek Insight?

Lees het verhaal van Robin

Insulet

Omnipod DASH

De Omnipod-insulinepomp bestaat uit een waterdichte, draadloze Pod (de insulinepomp) en de DASH Persoonlijke Diabetesmanager (PDM). De PDM, met boluscalculator, communiceert op afstand met de Pod (waar tot 200 eenheden insuline in kunnen), zodat op ieder moment insuline toegediend kan worden. Pompgegevens kunnen bekeken worden via Diasend.

Sensormogelijkheid: Niet binnen het systeem. Uiteraard kan bij deze insulinepomp wel een FGM gebruik worden.

Voordeel: Het gaat om een patchpomp die bevestigd wordt op het lichaam. Hierdoor heb je geen last van een infuusslang. Ten opzichte van zijn voorganger, de Omnipod, wordt het ontwerp van de DASH PDM, dat lijkt op een mobiele telefoon, als positief gezien.

Nadeel: Doordat je de PDM los bij je draagt, is het mogelijk dat je deze een keer vergeet. Bepaald is dat bij deze pomp één pod per drie dagen vergoed wordt. Gebruik je meer dan 200 eenheden insuline per drie dagen, dan kan je wellicht gebruikmaken van de regelingen die getroffen zijn met leveranciers. Vraag dit na bij je eigen distributeur.

> Meer over Omnipod

Een persoonlijke ervaring lezen over de Omnipod?

Lees het verhaal van Talitha

Medtronic

MiniMed 640G

Een insulinepomp met kleurenscherm en ingebouwde boluscalculator. Het is een bedrade pomp met 3ML-reservoir, die te gebruiken is met verschillende Medtronic-infusiesets. De pompgegevens kunnen uitgelezen worden met de CareLink-software.

Sensormogelijkheid: Ja. Deze pomp kan gekoppeld worden met de Guardian Sensor, een CGM, mits deze sensor vergoed wordt.

Voordeel: Bij gebruik van de CGM kan deze pomp de basale insuline twee uur voor een te lage bloedglucosewaarde stoppen, zodat hypo's minder vaak voorkomen.

Nadeel: Deze insulinepomp van Medtronic heeft nog geen mogelijkheid om automatisch hoge waardes bij te sturen en te voorkomen. Het corrigeren van te hoge bloedglucoses, ligt in handen van de gebruiker. Dat deze pomp bedraad is, kan door gebruikers ook als een nadeel ervaren worden.

Een persoonlijke ervaring lezen over de MiniMed 640G?

Lees het verhaal van Suzan

Medtronic

MiniMed 670G

Een insulinepomp met kleurenscherm en ingebouwde boluscalculator. Het is een bedrade pomp met 3ML-reservoir, die te gebruiken is met verschillende Medtronic-infusiesets. De pompgegevens kunnen uitgelezen worden met de CareLink-software.

Sensormogelijkheid: Ja. Deze pomp kan gekoppeld worden met de Guardian Sensor, een CGM. Let op: rt-CGM wordt nog niet voor iedereen vergoed.

Voordeel: Deze pomp beschikt over een automodus, waarbij (bij gebruik van CGM) de basale insuline aangepast wordt om hogere bloedglucosewaarden te voorkomen en de insuline gestopt wordt om te lage bloedglucosewaardes te voorkomen.

Nadeel: Dat deze pomp bedraad is, kan door gebruikers als een nadeel ervaren worden. Het grootste voordeel van deze insulinepomp zit in de koppeling met een CGM en de automodus, waardoor deze insulinepomp niet voor iedereen evenveel van toegevoegde waarde is.

Een persoonlijke ervaring lezen over de MiniMed 670G?

Lees het verhaal van Ruth

Medtronic

Medtronic MiniMed 780G

MiniMed 780G

Deze insulinepomp met kleurenscherm en ingebouwde boluscalculator, is de meest innovatieve insulinepomp van fabrikant Medtronic. Het is een bedrade pomp met 3ML-reservoir, die te gebruiken is met verschillende Medtronic-infusiesets. Via CareLink en de MiniMed-app kan je gegevens inzien. De pompgegevens kunnen door ouders en/of verzorgers bekeken worden via de CareLink Connect-app.

Sensormogelijkheid: Ja. Deze pomp kan gekoppeld worden met de Guardian Sensor, een CGM. Let op: rt-CGM wordt nog niet voor iedereen vergoed.

Voordeel: Deze pomp beschikt over SmartGuard, waarbij (bij gebruik van CGM) de basale insuline aangepast wordt voor hoge bloedglucosewaarden, de pomp microbolussen af kan geven om te hoge bloedglucosewaarden te voorkomen en de insuline gestopt wordt voor een te lage bloedglucosewaarde. Ook kan het pompsysteem in de toekomst worden geüpdatet.

Nadeel: Dat deze pomp bedraad is, kan door gebruikers als een nadeel ervaring worden. Het grootste voordeel van deze pomp zit in de koppeling met een CGM en de automodus, waardoor deze pomp niet voor iedereen evenveel van toegevoegde waarde is.

> Meer over Medtronic

Een persoonlijke ervaring lezen over de MiniMed 780G?

Lees het verhaal van Quinn

Medtrum

A7+ Touchcare

Dit draadloze pompsysteem van Medtrum bestaat uit een reservoirpatch, pompbasis en een Persoonlijk Diabetesmanager (PDM). De PDM communiceert op afstand met de pomp die is aangebracht op de reservoirpatch. In het reservoir gaan 200 eenheden insuline.

Sensormogelijkheid: Nog niet in gebruik, maar binnenkort komt de A7+ CGM beschikbaar die te koppelen is met de Touchcare-pomp. Let op: rt-CGM wordt nog niet voor iedereen vergoed.

Voordeel: De combinatie van een draadloze pomp, die (binnenkort) kan communiceren met een continue glucosesensor is nagenoeg uniek. De pomp is te bedienen via je mobiele telefoon.

Nadeel: Bepaald is dat deze pomp niet vergoed wordt wanneer je meer dan 2,0 ML insuline gebruikt in drie dagen.

> Meer over A7+ Touchcare

Van Heek medical

Equil

De Equil Patchpomp- insulinepomp is een kleine spatwaterdichte en afkoppelbare draadloze pomp waar tot 200 EH insuline in kan. De pomp is bestuurbaar via de bijbehorende Persoonlijke Diabetesmanager (PDM). Vanaf de PDM kun je eenvoudig bolussen, met een bolusgrootte vanaf 0.025 eenheden insuline. Ook is het mogelijk om een 'snelle bolus' te doen via de pomp zelf, mocht je de PDM zijn vergeten.

Sensormogelijkheid: Nee. Uiteraard kan bij deze insulinepomp wel een FGM gebruik worden.

Voordeel: De pomp is draadloos én is af te koppelen. Hierdoor is het mogelijk om het reservoir tussentijds te vervangen. Daarmee is dit een patchpomp die ook geschikt is voor mensen die op dagbasis méér dan 66 eenheden insuline gebruiken.

Nadeel: De koppeling met een glucosemonitor en algoritme is nog in ontwikkeling. De pomp is spatwaterdicht, dus dient bij douchen en zwemmen wel afgekoppeld te worden.

> Meer over de Equil patchpomp

Ypsomed

Ypsopump

Deze pomp is kleine, bedrade insulinepomp met touchscreen en boluscalculator. De Ypsopump is te gebruiken met de Ypsopump Orbit-infuusset. In de pomp kan een voorgevuld insulinereservoir met 160 eenheden (NovoRapid/Fiasp) of een zelfgevuld reservoir. Pompgegevens zijn inzichtelijk met de Mylife-app of Mylife Software.

Sensormogelijkheid: Door een samenwerking zijn gegevens van de Dexcom G6-CGM binnenkort zichtbaar in de Mylife-app. De Ypsopump communiceert echter niet direct met de Dexcom G6. En let op: rt-CGM wordt nog niet voor iedereen vergoed.

Voordeel: Zowel pomp- als sensorgegevens zijn op korte termijn zichtbaar in één app.

Nadeel: Hoewel de app een boluscalculator heeft, is het momenteel nog nodig zelf de insulinehoeveelheid in te voeren in de Ypsopump. Binnenkort komt hier een oplossing voor via de Mylife Dose-app.

> Meer over Ypsopump

Een persoonlijke ervaring lezen over de YpsoPump?

Lees het verhaal van Fien

ViCentra

Kaleido:

De nieuwe Kaleido-pomp wordt verwacht. Kijk op www.hellokaleido.com voor actuele informatie.

VitalAire

Tandem t:slim X2

Deze insulinepomp is nog relatief nieuw. Het is een klein pomp met touchscreen. Er kan gebruikgemaakt worden van een boluscalculator. In de pomp gaat 3ML insuline. Daarnaast is de t:slim X2 duurzaam door de oplaadbare batterij.

Sensormogelijkheid: Ja. De Tandem t:slim X2 is te combineren met de Dexcom G6-CGM. Let op: rt-CGM wordt nog niet voor iedereen vergoed.

Voordeel: Deze insulinepomp heeft de mogelijkheid om te updaten, wanneer de fabrikant verbeteringen aanbrengt. Hierdoor blijft je pomp actueel. Dit is bij veel bedrade pompsystemen nog niet het geval.

Nadeel: Deze insulinepomp is nieuw op de Nederlandse markt en nog niet alle diabetesteams zijn bekend met deze pomp. Dat hoeft geen beperking te zijn, maar is goed om te checken met je behandelaren.

> Meer over Tandem

Een persoonlijke ervaring lezen over de Tandem t:slim?

Lees het verhaal van Martijn

Zkope HealthCare

Dana-i

De Dana-i insulinepomp is een kleine, waterdichte insulinepomp met boluscalculator. De pomp is ook te bedienen via een aparte app : de AnyDana app. Een bolus te geven via de telefoon app is daardoor ook mogelijk. Het is een bedrade insulinepomp met reservoir voor 300 eenheden insuline dat handmatig wordt gevuld.

Sensormogelijkheid: Er is geen directe koppeling aan een pomp. De Dana-i insulinepomp kan met externe algoritmes werken ( CamAPS, Android APS), waardoor het systeem functioneert als een hybrid closed loop-systeem. De sensor ( Dexcom, Libre) is verbonden aan het in gebruik zijnde algoritme. Let op: rt-CGM wordt nog niet voor iedereen vergoed.

Voordeel: De Dana-i kan flexibel ingezet worden in combinatie met diverse externe algoritmes. Daarom is het een veel gebruikte pomp bij DIY-loopers. Insulinekeuze is vrij door het handmatig te vullen reservoir.

Nadeel: De pomp is bedraad. Dit kan door gebruikers als nadeel ervaren worden. Het grootste voordeel van deze insulinepomp zit in de koppeling met een extern algoritme en sensor, dat je zelf kan kiezen. Hierdoor heeft deze insulinepomp niet voor iedereen dezelfde toegevoegde waarde.

> Meer over Dana-i

Diabetesexperts.nl

Op zoek naar meer informatie over alle beschikbare insulinepompen en glucosesensoren in Nederland? Kijk dan eens op www.diabetesexperts.nl. Hier vind je productinformatie, aangevuld met de ervaring van deskundigen en gebruiksvideo’s.

Ga naar diabetesexpert.nl


Reageren?

Iedereen met type 1 diabetes is anders en daarom is ook iedere behandeling bij type 1 diabetes verschillend. Heb je aanvullingen op bovenstaand overzicht of ontdek je iets wat niet klopt? Laat het ons weten via info@jdrf.nl. Wil je jouw ervaring met de insulinepomp die jij gebruikt met ons delen. Ook dan vinden we het leuk als je een mail stuurt naar info@jdrf.nl.

Gebruik jij in plaats van de insulinepomp een insulinepen? Bekijk dan ons overzicht van insulinepennen

Naar het overzicht insulinepennen