Glucosecontrole

Glucosecontrole

De glucosespiegel stabiliseren zonder gebruik van technologische hulpmiddelen: wetenschappers onderzoeken die mogelijkheid met steun van JDRF.


Minder stress

Wetenschappers zoeken wereldwijd manieren om het bloedsuikerniveau bij mensen met type 1 diabetes te stabiliseren. Dit gebeurt onder andere door het ontwikkelen van nieuwe soorten insuline, het onderzoeken van effecten van andere hormonen op de bloedsuikerwaarde en het bekijken van medicijnen die oorspronkelijk andere doeleinden hebben.

Daarnaast richten wetenschappers zich binnen dit onderzoekspad op het verminderen van stress bij mensen met type 1 diabetes. Zo onderzoeken zij therapieën om hypo's te voorkomen en de gevolgen van hypo-unawareness, waarbij mensen met type 1 diabetes een hypoglykemie niet aanvoelen.

Aandachtsgebieden:

 1. Nieuwe soorten insuline
 2. Glucosegevoelige insuline
 3. Insuline gericht op de lever
 4. Extra snel-werkende soorten insuline
 5. Therapieën zonder insuline
 6. Hormonen gerelateerd aan insuline (zoals amyline en glucagon)
 7. Nieuwe en reeds bestaande medicatie voor een ander doel (die bijvoorbeeld de insulinegevoeligheid vergroot of de insuline-afgifte stimuleert)
 8. Gepersonaliseerde medicatie op basis van biomarkers
 9. Therapieën gericht op het voorkomen van hypo's
 10. Medische en gedragsmatige mogelijkheden voor het verminderen van hypo's en hypers als gevolg van verkeerde insulinedosering
 11. Onderzoek naar zieke organen en het proces waarbij hoge bloedsuikers ontstaan door lage bloedsuikers