Nieuws

Dit zijn de antwoorden op jullie vragen tijdens Voel je Vrij

Acties en Events

Beeld algemeen

Op 30 september organiseerden we Voel je Vrij over type 1 diabetes en data. Het was een vol programma en onze deskundigen kregen veel vragen. Niet alle vragen werden beantwoord in het webinar. Daarom zetten we het antwoord op vragen die niet aan bod kwamen, hieronder op een rij.

Worden gegevens ook geanalyseerd door opgeleide data-analisten die geen achtergrond in type 1 diabetes hebben? Ik kan me voorstellen dat zij wellicht patronen zien en tot andere conclusies komen dan mét achtergrondkennis van type 1.

Per Winterdijk: “Er wordt op dit moment geen datamining gedaan met data van medische zorginstellingen, vooral ook niet omdat deze data zorggerelateerd zijn en dus van de patiënt zelf zijn. Niet iedereen mag zomaar in die data kijken zonder uitdrukkelijke toestemming.”

Big data krijgen een steeds belangrijkere functie in de behandeling van type 1 diabetes. Is hier ook specifieke aandacht voor in de opleiding en/of bijscholing van artsen en diabetesverpleegkundigen?

Per Winterdijk: “Op dit moment voor zover ik weet niet, maar er zijn wel ontwikkelingen hiervoor bij de studie Technische Geneeskunde aan de Universiteit van Twente.”

Kunnen we als mensen met type 1 diabetes ergens aangeven waar we behoefte aan hebben bij nieuwe versies van een pomp? Zoals bijvoorbeeld verschillende algoritmes voor verschillende dagen van de week.

Per Winterdijk: “Helaas niet direct. Ik heb het zelf wel vaak geprobeerd, maar merk niet dat er daadwerkelijk geluisterd wordt. Indirect is er bijvoorbeeld wel het OPEN- of DIY-platform waar mensen met diabetes zorgen voor aanpassingen van algoritmes en op die manier laten zien wat gebruikers nodig hebben. Hierdoor zie je wel een snelle ontwikkeling van hybrid closed loop-systemen.”

Wordt er al gebruik gemaakt van Artificial Intelligence om data van de glucosesensor, insulinepomp samen met data van bijvoorbeeld bewegingssensoren te combineren?

Per Winterdijk: “Goede vraag. Diabeloop en CAM APS maken gebruik van Artificial Intelligence heb ik begrepen. Hierdoor past het algoritme zich aan aan de gebruiker. Andere info zoals beweging en locatie of van andere sensoren die bijvoorbeeld je insuline aan boord meten, of in wat voor status je metabolisme zich bevindt - bijvoorbeeld door het meten van ketonen - wordt veel over gesproken. Er wordt van alles ontwikkeld, maar het wordt tot nu toe alleen nog in onderzoek toegepast.”

Heb je Voel je Vrij over type 1 diabetes en data gemist? Geen probleem! Je kan de hele online livestream terugkijken. Dat doe je hier.