Nieuws

Over de grens met diabetes: zo gaat het in Namibië

Acties en Events

Over de grens inge

Inge schreef het boek 'Over de grens met diabetes' over haar reizen met type 1 diabetes. In de coronapandemie zit reizen naar het buitenland er niet in, maar ze houdt contact met zorgverleners overal ter wereld. Zoals in Naomi in Namibië: daar slaat corona hard toe.

"Er komt een appje binnen van Naomi. Ze is diabetesverpleegkundige in Namibië. We hebben regelmatig contact met elkaar. Ze woont in Windhoek, de hoofdstad van het land. Ik schrik erg van haar bericht. Ze appt me dat het coronavirus hard toeslaat in haar land. De afgelopen dagen overleden zes van haar patiënten en twee collega's. Haar schoonbroer ligt ondertussen thuis aan het zuurstof. De ziekenhuizen zijn overvol en er is niet genoeg zuurstof voor iedereen die het nodig heeft. Wat een drama! Konden we maar vliegtuigen vol zuurstof naar ze toe sturen, denk ik."

Versoepelingen

"Het voelt heel raar dat we in Nederland zo snel versoepelen, terwijl in sommige landen het virus nog zo hard toe slaat. De man van Lena, de Namibiaanse diabetesverpleegkundige waarmee we voor de pandemie nog naar het noorden van Namibië gingen voor scholing over diabetes, is ook pas overleden aan corona. Heel verdrietig. De nare berichten doen me denken aan de periode waar wij vorig jaar maart/april in zaten. De angst die er toen heerste. En dan hadden wij nog voldoende materialen en waren we verzekerd van optimale zorg."

"Er wordt in Namibië wel gevaccineerd, met AstraZeneca, maar er zijn niet genoeg vaccinaties voor iedereen. De meeste mensen die we kennen daar hebben pas één prik gehad. En in Namibië veroorzaakt niet alleen het virus veel ellende: ook de (nodige) lockdown richt veel schade aan. Er ligt veel stil en veel mensen zijn voor hun inkomen afhankelijk van wat ze die dag aan werk kunnen doen. Geen werk, is geen inkomen en dus geen brood (of pap) op de plank. Ook inkomsten uit toerisme zijn vrijwel helemaal weggevallen."

Scholing over diabetes

"Ondanks dat we vorig jaar niet naar Namibië konden, hebben we contact kunnen houden en scholing rondom diabetes toch door kunnen laten gaan. Zuid-Afrika biedt een hele uitgebreide en erg goede online cursus aan over diabetes type 1 en 2. Via sponsoring konden we een aantal verpleegkundigen en artsen deze cursus de afgelopen tijd laten doen. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar kennis is nooit verspild. Al nemen ze de kennis alleen al mee naar hun eigen dorp of wijk. Je moet ergens beginnen!"

"Hopelijk kunnen we volgend jaar weer naar Namibië en meteen flink wat materialen zoals teststrips, meters en FRÍO® tasjes meenemen. Het versturen met de post is sinds de pandemie (vrijwel) onmogelijk geworden. Ik kijk er nu al naar uit om de mensen daar weer live te zien en weer bij elkaar te kunnen komen."

Het boek

Voor Inge begint het reizen weer te kriebelen: om meer van de wereld te zien en de lokale bevolking te helpen met diabetesmaterialen en scholing over type 1 en type 2. Voel jij ook weer de behoefte om over je eigen grenzen heen te kijken? Heb je weer reiskriebels en ben je op zoek naar inspiratie? Of wil je de avonturen van Inge thuis op de bank meebeleven? Lees dan het boek ‘Over de grens met diabetes’.

Hier vind je volop tips en adviezen over reizen met type 1 diabetes. En het gaat niet alleen over reizen, maar ook over Inge haar avonturen als verpleegkundige in Vietnam, Pakistan en Namibië. Het boek geeft daarnaast inzicht in wat type 1 diabetes inhoudt en is een aanrader voor iedereen met type 1 en mensen in hun omgeving! De opbrengst van het boek gaat volledig naar JDRF Nederland voor wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes.

Bestel het boek 'Over de grens'
*Om de privacy van de betrokkenen in dit verhaal te waarborgen, zijn de namen van de buitenlandse zorgverleners gefingeerd.