Een nieuwe methode om stamcellen om te vormen tot insulineproducerende bètacellen kan onderzoek naar inkapseling versnellen en de basis vormen voor een geneesmiddel voor Type 1 Diabetes (T1D).
Het gebruik van insuline in een insulinepomp of -pen is al jaren de enige behandelmethode voor mensen met T1D. In Amerika, aan Harvard, is nu een manier ontwikkeld om nieuwe bètacellen te produceren. Deze bètacellen kunnen gebruikt worden in inkapselingssystemen en mogelijk ook een basis vormen voor een toekomstige genezing van T1D.
Het onderzoek is uitgevoerd door dr. Doug Melton, met financiering van JDRF. Hij ontwikkelde een methode om menselijke stamcellen om te vormen tot insulineproducerende bètacellen. Eerdere onderzoeken liepen steeds vast. De cellen transformeerden zich in deze eerdere onderzoeken pas volledig nadat ze in dieren waren geplaatst. En zelfs dan duurde het nog maanden.
De nieuwe methode van dr. Melton vormt de basis voor een manier waarop volledig werkende bètacellen ontwikkeld kunnen worden. Op dit moment is een donoralvleesklier de enige bron van werkende bètacellen.
Chief Scientific Officer van JDRF, dr. Richard Insel: "JDRF is ontzettend blij met dit resultaat. Het heeft heel veel potentie. Het zou gebruikt kunnen worden als bron voor inkapselingssystemen. En in de toekomst, als we er ooit achter komen hoe de auto-immuunaanval in mensen met T1D gestopt kan worden, kan een transplantatie met deze cellen ervoor zorgen dat iemand geneest."
Dr. Melton ontving kort geleden nog meerdere miljoenen van JDRF om op grote schaal bètacellen te produceren. Hij zal ook samen gaan werken met andere leden van het JDRF Inkapselingsconsortium. Hier maken prof. dr. Bart Roep en dr. Aart van Apeldoorn uit Nederland ook deel van uit.
Bestuurslid JDRF Nederland, Marieke Samson en directeur JDRF Nederland, Philip van Lookeren Campagne, waren dinsdag 14 oktober bij BNR nieuwsradio om het over dit onderwerp te hebben. Luister hier naar het interview.