Archief

Lilly Diabetes ontwikkelt slimme insulinetoedieningssystemen

Deze maand begint Lilly Diabetes, een grote producent van insuline, met het testen van twee nieuwe, “slimme” insulinetoedieningssystemen. Het gaat om een closed-loop en een slimme insulinepen. Er wordt gehoopt dat deze systemen de komende twee tot drie jaar op de markt komen.
De insulinepomp wordt een pomp met de vorm en grootte van een klein blikje vaseline, die genoeg insuline bevat voor drie dagen. De pomp kan zowel in de zak als op de huid (als een patchpomp) gedragen worden. De pomp wordt in eerste instantie nog bediend vanaf een apart apparaat, maar afhankelijk van goedkeuring van de FDA (Food and Drugs Administration, de amerikaanse autoriteit op het gebied van oa medicijnen) zal hij bestuurd kunnen worden vanaf een smartphone, waarbij tegelijkertijd gegevens van een CGM worden geïntegreerd.
Op deze manier wordt een closed-loopsysteem gecreëerd: de pomp kan op basis van een algoritme extra insuline toedienen bij te hoge waardes en stoppen vóór te lage waardes. De gebruiker zal echter nog wel moeten bolussen voor maaltijden en zelf aanpassingen moeten doen voor bijvoorbeeld het sporten.
De slimme insulinepen lijkt op bestaande wegwerppennen, maar wordt gekoppeld aan een app. Indien er insuline wordt gespoten, is in de app zichtbaar hoeveel insuline de gebruiker heeft toegediend. Daarnaast ontvangt de app gegevens van een CGM óf bloedglucosemeter, waardoor de app trends kan detecteren. Vervolgens geeft de app op basis van die gegevens adviezen voor de dosering van zowel lang- als kortwerkende insuline. Op deze manier krijgen pengebruikers dezelfde inzichten over het effect van bepaalde doseringen als pompgebruikers.

Wil je op de hoogte blijven van onderzoeksontwikkelingen en activiteiten van JDRF Nederland?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!