Archief

Veilig bewegen met Type 1 Diabetes – richtlijnen van experts

In het wetenschappelijke magazine ‘The Lancet’ is een artikel gepubliceerd met adviezen voor veilig bewegen met Type 1 Diabetes. Dit artikel, geschreven professor Michael Riddell en dr. Aaron Kowalski, is het eerste wetenschappelijke artikel met adviezen en tips over dit onderwerp. Bewegen met Type 1 Diabetes is een ingewikkelde zaak, en veel zorgverleners kunnen geen uitsluitend antwoord geven op vragen wat te doen bij verschillende takken van sport. Daarom ontwikkelde JDRF het PEAK programma, om zorgverleners hierover bij te scholen. Experts uit dit programma hebben nu gezamenlijk deze richtlijnen ontwikkeld.Dr. Aaron Kowalski, een van de schrijvers van dit artikel, is tevens Chief Mission Officer bij JDRF International. Hij zegt: “Beweging heeft ongelooflijk veel voordelen voor mensen met Type 1 Diabetes, maar het is ingewikkeld om te voorspellen wat beweging met hun bloedglucosewaarde doet en hoe zij zich tijdens en na het bewegen voelen. Dr. Kowalski spreekt uit ervaring: zelf heeft hij ook Type 1 Diabetes en heeft hij al verschillende marathons gelopen. De afgelopen twee jaar heeft een team van experts met behulp van bestaande studies gekeken hoe verschillende typen beweging de bloedglucosespiegels verhogen of verlagen, om zo richtlijnen op te kunnen stellen om de bloedglucosespiegel beter te managen. “Regelmatig bewegen kan mensen met Type 1 Diabetes helpen om hun bloedglucosewaarde te verbeteren, zich beter te voelen, en hun lichaamssamenstelling te verbeteren. Maar, de angst voor hypo’s en onvoldoende kennis over wat beweging met hun lichaam doet zijn grote struikelblokken”, aldus dr. Michael Riddell.Het artikel geeft veel nuttige informatie en adviezen zoals:

  • In het geval van duursport (wandelen, hardlopen, wielrennen) gaat de bloedglucosespiegel licht tot sterk omlaag.
  • In het geval van intervaltraining (atletiek, teamsporten) gaat de bloedglucose licht omlaag tot licht omhoog.
  • In het geval van explosief bewegen (vechtsporten, krachttraining) gaat de bloedglucose licht tot sterk omhoog.
  • Bij een bloedglucose tussen 5 en 7 dien je bij duursport ook nog enige koolhydraten te eten, maar kun je beginnen met intervaltraining en explosieve training.
  • Bij een bloedglucose boven 15 kun je rustige duursport uitvoeren in de vorm van wandelen of rustig fietsen – mits er geen sprake is van ketonen.
  • Verlagen van de hoeveelheid langwerkende insuline (of basaalstand in de avond) als er sprake is van duursporttraining in de avond.
  • Basaalstand hoeft niet verlaagd te worden bij intervaltraining en explosief trainen.
Ook komen schema’s aan bod die mensen kunnen helpen met het afstemmen van hun diabetesmanagement op sport en beweging, zoals onderstaand.Let op: al deze adviezen zijn richtlijnen. Niet alle mensen met Type 1 Diabetes zijn hetzelfde en reageren hetzelfde op bepaalde wijzigingen in insulinetoediening. Zorg dus altijd dat je voldoende zelfcontrole blijft uitvoeren als je (in overleg met je arts of verpleegkundige) aanpassingen maakt in je diabetesmanagement.Wil je meer weten over T1D en sport of over dit artikel? Stuur dan een mailtje naar vhuigen@jdrf.nl.