Archief

Type 1 Diabetes en je rijbewijs halen

Je rijbewijs halen met Type 1 Diabetes kan wat obstakels met zich meebrengen. De meeste mensen met diabetes kunnen veilig deelnemen aan het verkeer, alleen dit kan een aantal risico's met zich meebrengen. De ernst van bijvoorbeeld je hypo’s en of je de hypo’s voelt aankomen spelen een rol bij het aanvragen van een rijbewijs.

Waar moet je rekening mee houden als je je rijbewijs wil halen met Type 1 Diabetes?

Iedereen die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet vooraf een Gezondheidsverklaring invullen. Ook mensen zonder diabetes. Op deze verklaring staat de vraag of je diabetes hebt. Als dat zo is, ben je verplicht deze vraag met ‘ja’ te beantwoorden. Vanaf dat moment ga je een apart traject in. Daarbij zijn een aantal stappen belangrijk:
  1. Plan voldoende tijd in! Een verlenging of aanvraag van je rijbewijs kan wel vier maanden in beslag nemen.
  2. Vul zo vroeg mogelijk de gezondheidsverklaring in
  3. Laat je zorgverlener (kinderarts of internist) dit formulier invullen en tekenen.
  4. Stuur de gezondheidsverklaring met het ingevulde formulier naar het CBR.
JDRF ging langs bij Diabetesvereniging Nederland om antwoord te krijgen op een aantal vragen

Wat gebeurt er daarna?

Dan gaat het CBR jouw aanvraag beoordelen. Ze kunnen dan besluiten dat aanvullende informatie nodig is, zoals een bezoek aan een onafhankelijke arts of een oogcontrole. Deze kosten zijn voor jouw eigen rekening.

En als ik nu mijn rijbewijs wil verlengen?

Als je met Type 1 Diabetes je rijbewijs haalt, is deze geldig voor een duur van 5 jaar. Iedere keer als je moet verlengen, moet je dan opnieuw de Gezondheidsverklaring invullen. Had je al een rijbewijs voordat je Type 1 Diabetes kreeg? Dan ben je bij verlenging niet verplicht om te melden dat je Type 1 Diabetes hebt.

Meer weten over Type 1 Diabetes en je rijbewijs?

Lees meer op de website van Diabetesvereniging Nederland.Lees het artikel 'hoe kan ik rijden met diabetes' op de website van het CBR.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuws, video's en onderzoek van JDRF Nederland?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!