Stichting JDRF Nederland heeft prof. dr. Bart Roep (LUMC) de JDRF Netherlands Award for T1D Scientific Excellence toegekend. Deze prijs is voor het eerst uitgereikt aan een Nederlandse wetenschapper. Prof. dr. Roep ontvangt de onderscheiding als waardering voor zijn grote impact op het onderzoek naar het voorkomen en genezen van type 1 diabetes (T1D). Alexander Rinnooy Kan, die ambassadeur is van JDRF Nederland en zelf type 1 diabetes heeft, reikte de prijs op 15 oktober uit.
Prof. dr. Bart Roep houdt zich al jaren intensief bezig met het vinden van een oplossing voor type 1 diabetes. Zijn onderzoek richt zich met name op het bijsturen van het afweersysteem, zodat het de bètacellen, die verantwoordelijk zijn voor de insulineproductie, niet langer aanvalt. Ook onderzoekt Roep het opnieuw activeren van de bètacellen. Een belangrijke doorbraak in het onderzoek was de ontdekking dat bij mensen met type 1 diabetes nog bètacellen aanwezig zijn in het lichaam.
Doorbraak dichtbij
Volgens prof. dr. Bart Roep staat er dan ook veel te gebeuren op het gebied van diabetesonderzoek. "De toekomst voor mensen met type 1 is tegenwoordig zoveel rooskleuriger dan pakweg tien jaar geleden", vertelt hij. "We zijn heel dicht bij een aantal grote doorbraken voor mensen met T1D."
Hij vindt de onderscheiding dan ook waardevol. "Deze onderscheiding is vooral betekenisvol voor mij, omdat hij komt van een organisatie, en van mensen, uit de T1D-gemeenschap zelf. Daar doen we het tenslotte voor. Ik wil niet stoppen totdat type 1 diabetes genezen kan worden."
Belangrijk statement
Maarten de Groot, voorzitter van het bestuur van JDRF Nederland, vindt de toekenning zeer terecht. "Met deze award willen we onze diepe waardering uitspreken voor het baanbrekend onderzoek van prof. dr. Bart Roep. Zijn grote passie en inzet om tot genezing van type 1 te komen, zijn van onschatbare waarde. "
Hij vervolgt: "Als leidende organisatie in de wereld op het gebied van het vinden van een oplossing van type 1 diabetes vinden we het belangrijk om dit statement af te geven en andere wetenschappers in Nederland te stimuleren om met nog meer energie en toewijding te zoeken naar een oplossing voor deze ziekte."
Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met JDRF via +31 33 200 31 48 of info@jdrf.nl.