Nieuws

Bart Roep ontvangt prestigieuze award voor vooruitstrevend onderzoek

JDRF

Bussum, 12 januari 2015 - Prof. dr. Bart Roep (LUMC) ontvangt een award voor zijn vooruitstrevende onderzoek op het gebied van het ontstaan en genezen van type 1 diabetes (T1D). De prijs wordt woensdag 14 januari aan hem overhandigd.

Prof. dr. Bart Roep is immunoloog en directeur van het Leiden Diabetes Expert Centre en zorgt met met zijn onderzoeksteam voor nieuwe inzichten op het gebied van de auto-immuunreactie die de oorzaak is van type 1 diabetes.

Subsidie
Het onderzoek richt zich op de rol van auto-reactieve T-cellen in de ontwikkeling van T1D, het identificeren van biomarkers die bepalend zijn voor het verloop van de ziekte en het ontwikkelen en toetsen van interventietherapie om type 1 diabetes te genezen.

Roep is één van de wetenschappers die al meerdere jaren financiering ontvangt van JDRF voor onderzoek naar type 1 diabetes. In september 2014 ontving hij nog een subsidie van 500.000 dollar.

JDRF kent ieder jaar de 'JDRF Gerold & Kayla Grodsky Research Scientist Award' toe aan een wetenschapper of onderzoeksteam dat leiderschap en innovatie toont op het gebied van T1D-onderzoek. De award is vernoemd naar de onderzoeker dr. Gerold Grodsky, die veertig jaar lang belangrijk onderzoek op dit gebied uitvoerde. Prof. dr. Bart Roep is de eerste Nederlandse wetenschapper die deze prestigieuze prijs ontvangt.

Reacties
Chief Scientific Officer van JDRF Richard Insel: "We zijn heel blij dat we deze award uit mogen reiken aan prof. dr. Roep". Philip van Lookeren Campagne, directeur van JDRF Nederland, vult aan: "Op dit moment is insuline de enige behandelmethode voor mensen met type 1 diabetes. Zij moeten dit zelf toedienen en hun bloedsuikerwaarden in de gaten houden. Deze behandeling is verre van perfect."

JDRF probeert de dagelijkse last van mensen met type 1 diabetes te verlichten door baanbrekend onderzoek wereldwijd te financieren. Van Lookeren Campagne vervolgt: "Prof. dr. Bart Roep speelt een essentiële rol bij het bereiken van ons ultieme doel: een wereld zonder type 1 diabetes".

Voor vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht, kunt u contact opnemen via +31 33 200 31 48 of info@jdrf.nl.