Jong met T1D

Diagnose T1D

in Leven met T1D

Diagnose

Daar zit je dan. Net uit het ziekenhuis, bomvol informatie die ze je hebben bijgebracht, met een lichaam dat niet meer is wat het een paar weken geleden nog was. De diagnose type 1 diabetes kan behoorlijk hard zijn. Waarschijnlijk zit je hoofd vol met alles wat je in korte tijd bijgebracht is over T1D. Je wordt intensief begeleidt voor het inregelen van je insulinetoediening en het managen van je bloedsuikers. Maar waar kan je nu terecht met persoonlijke vragen? Hoe kom je, naast alle feitjes, meer te weten over ‘het leven met...’?

Want één ding is zeker: type 1 diabetes heb je vanaf nu en dat gaat niet zomaar weg. Maar dat betekent zeker niet dat het leven nu minder leuk wordt. Misschien zit je met allemaal vragen. Met medische vragen kun je uiteraard bij je behandelaars terecht. Ben je op zoek naar wat tips, tricks en ervaringsverhalen? Dan zit je hier op de juiste plek. Hieronder zetten we wat dingen op een rij.

  • Veel jonge mensen verzamelen zich in Facebook- en Whatsappgroepen. Neem eens een kijkje bij DIABETES TYPE 1 (Nederland & België), Jongvolwassen en diabetes en JONG met diabetes.
  • Meerdere organisaties geven online informatie over type 1 diabetes. Zoek de website of Facebookpagina van het Diabetes Fonds, de Bas van de Goor Foundation, stichting ééndiabetes, Diabetesvereniging Nederland of Diabeter eens op. Ook bij hen vind je informatie én manieren om in contact te komen met anderen.
  • Vergeet JDRF zelf niet: in onze toolkit vind je informatie over allerlei onderwerpen die kunnen spelen bij type 1 diabetes. Van het drinken van alcohol tot op jezelf gaan wonen, van sport en bewegen tot de psychische impact van type 1: we hebben de belangrijkste informatie eenvoudig per categorie op een rijtje gezet.

Weet in ieder geval dat je niet alleen bent: in Nederland hebben zo’n 120.000 mensen type 1 diabetes. Misschien voelt het nu alsof je de enige bent en wil je ook vooral even alleen zijn nu je pas net T1D hebt. Maar als je wil, zijn er altijd lotgenoten waarmee je je verhaal kan delen en die jou met hun ervaringen willen helpen.

Hoe kijken jongeren met T1D terug op hun diagnose? Je ziet het in de video hieronder.

Deze videoboodschap betreft uitsluitend de persoonlijke ervaringen en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van deze videoboodschap adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.

JDRF streeft naar een wereld zonder type 1 diabetes (T1D). Wij financieren onderzoek om levens van mensen met type 1 diabetes te verbeteren en om genezing mogelijk te maken.

Geef voor onderzoek