Nieuws

Closed loop: Wat doet de industrie?

Door Thomas

Dit is (voorlopig) het derde en laatste deel in de serie over 'loopen' van onze tech-redacteur Thomas (27).

Zelf een closed loop bouwen klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar het is best intimiderend. Als je je goed verdiept in de materie, en de handleidingen volgt, valt het best mee, maar niet iedereen is hiervoor in de wieg gelegd.

Wat gebeurt er in de industrie?

Natuurlijk zit de diabetes-industrie ook niet stil. Een fabrikant van sensoren en insulinepompen heeft al officieel door de FDA en CE goedgekeurde hybride closed loop systemen op de markt gebracht. Dat is het Minimed 670G-systeem. Deze pomp werkt samen met de bijbehorende sensor, en stelt je basaalstand automatisch bij om je glucosewaarden zo dicht mogelijk bij een streefwaarde van 6,7 mmol/l te houden.

Nog een aantal andere systemen zijn aangekondigd en bezig met het verkrijgen van goedkeuring.

Diabeloop

Een voorbeeld daarvan is Diabeloop, een Frans bedrijf dat een Dexcom CGM koppelt aan een Kaleido insulinepomp middels een afstandbediening waarop een algoritme draait. Er is op dit moment van schrijven nog niets duidelijk over de beschikbaarheid van dit systeem in Nederland.

Tandem

En ook Tandem heeft een hybride closed loop systeem klaarstaan met de naam Control-IQ. Een voordeel hiervan is dat de huidige versie van de pomp, T:slim X2 al te combineren is met de Dexcom G6 voor een ‘stop voor laag’ functie (Basal-IQ) en deze middels een simpele software update gebruikt kan worden met Control-IQ. De T:slim pomp is momenteel nog niet beschikbaar in Nederland maar er is al wel een distributeur. Als de zorgverzekeraars meewerken komt Tandem waarschijnlijk eind dit jaar beschikbaar met Basal-IQ, de distributeur hoopt op doorontwikkeling naar Control-IQ in 2020.

Te koppelen met AndroidAPS: Dana Diabecare RS

Wat betreft voor DIY(Do-It-Yourself)-loop geschikte insulinepompen hebben we het al gehad over de pompen die geschikt zijn, maar niet onder de garantie vallen. Tot nu toe, is er één insulinepomp die zo uit de doos geschikt is voor AndroidAPS: de Dana Diabecare RS van het Zuid-Koreaanse bedrijf SOOIL. Deze pomp is sowieso te besturen met een app die beschikbaar is voor zowel Android als iOS, maar de bluetoothverbinding kan ook gebruikt worden voor AndroidAPS. De pomp is ontwikkeld in samenspraak met de ontwikkelaars van AndroidAPS, en dus vervalt de garantie van deze pomp niet wanneer je de AndroidAPS gebruikt. Dat is natuurlijk heel erg fijn.

De Dana RS is vrij klein, waterdicht en heeft een veilige bluetooth verbinding.
Natuurlijk heeft ook deze pomp nog wel wat nadelen, er is namelijk in Nederland geen distributeur en de keuze aan infusiesets is erg beperkt. Een aantal mensen hebben hem wel weten te bemachtigen via een Duitse leverancier, maar omdat zorgverleners hier vaak niet om staan te springen kan het wat moeite kosten. Maar het is wel mogelijk!

Vooralsnog als het gaat om loopen zonder verbroken garantievoorwaarden moeten we het dus doen met een Minimed 670G systeem, of de Dana RS die met wat moeite ook te krijgen is maar waar je zelf voor moet gaan knutselen!

Wat doe jij? Knutselen of wachten?

Over de schrijver:
Mijn naam is Thomas, ik heb nu 8 jaar diabetes en ben altijd opzoek naar de nieuwste technologische ontwikkelingen. In 2016 kwam ik voor het eerst in aanraking met ‘loop’ en wist ik direct dat ik hier meer over wilde weten. Nu zie ik het als mijn taak om meer Nederlanders hierover te informeren. Wereldwijd zijn er duizenden Loopers. Alleen in Nederland lopen we nog achter. In een reeks blogs schrijf ik over mijn ervaring met ‘loop’ en de mogelijkheden. Ik denk dat ‘loop’ jouw leven met type 1 diabetes een beetje beter kan maken.

De naam Thomas is op verzoek van de auteur gefingeerd.

Lees ook het eerste en tweede deel van deze serie.

Ook JDRF heeft een passie voor deze ontwikkelingen. Lees ook ons artikel over Tidepool.