Nieuws

Het coronavirus en type 1 diabetes: do’s en don’ts

Nieuws

Virus
Het lijkt bijna nergens anders over te gaan de laatste tijd: het coronavirus. Er is veel over te lezen, maar eigenlijk is nog weinig bekend over het virus. Daarom is ook niet te zeggen wat precies de gevolgen zijn voor mensen met type 1 diabetes. Wel is het goed om allereerst goed te weten wat je moet doen als je met type 1 diabetes ziek wordt. En daarnaast is verspreiding voorkomen, door te letten op hygiëne erg belangrijk.

Als we de media moeten geloven ben je met diabetes kwetsbaarder bij besmetting met het coronavirus. We weten te weinig over dit specifieke virus om daar zekere uitspraken over te doen. Vooralsnog is de verwachting dat het coronavirus zorgt voor dezelfde effecten als andere infectieziekten.

Meten = weten

Hierbij kan het gaan om een verminderde afweer (door hogere glucosewaardes), problemen met de glucoseregulatie door ziekzijn, een bacteriële infectie bovenop de virusinfectie en (bij complicaties aan andere organen) extra belasting van deze organen. Het is vooral belangrijk dat je je bloedsuikers goed in de gaten houdt en op tijd bijstuurt als dat nodig is.

Verdere stappen zijn vergelijkbaar met de procedure die je normaal volgt wanneer je ziek bent: niet stoppen met insuline, regelmatig je bloedsuikers meten, ketonen checken en voldoende eten en drinken. Meer over wat je met type 1 diabetes moet doen als je ziek bent, lees je hier.

Hygiëne

Vanaf december 2019 houdt het RIVM de ontwikkelingen rondom het coronavirus goed in de gaten. De precieze omvang en gevolgen zijn nog niet bekend, maar het belangrijkste is het voorkomen van verspreiding van het virus. Het RIVM update de informatie over het coronavirus regelmatig op de website.

Om verspreiding van het virus te beperken is het belangrijk te letten op hygiëne. Houdt rekening met de volgende adviezen:

  • Voorkom contact met zieken. Begroet anderen bijvoorbeeld niet met een hand.
  • Was je handen regelmatig tenminste 20 seconden met water en zeep.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik zo nodig papieren zakdoekjes.

Dr. Henk-Jan Aanstoot van Diabeter heeft alle ins en outs over wat we weten over diabetes en corona voor je opgeschreven. Die informatie vind je hier.