Nieuws

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Nieuws

Afbeelding ter illustratie.
Het coronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2: het is zo ongeveer het enige waar het de laatste dagen over gaat. Maar wat is het nou precies? Hoe is het ontstaan? En hoe herken je het?

Allereerst die begrippen: coronavirus, COVID-19 en SARS-CoV-2. Wat betekenen ze nou? Er bestaan meerdere coronavirussen. Het virus waar we nu over spreken, het ‘nieuwe’ coronavirus, heet SARS-CoV-2. De ziekte die het virus kan veroorzaken heeft COVID-19.

Wanneer heb ik het?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

 • Keelpijn
 • Neusverkoudheid
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Koorts (krijgt uiteindelijk de grootste groep patiënten, maar kan ook ontbreken. Zeker in de eerste fase waarin klachten verschijnen.)
 • Hoesten, longontsteking en kortademigheid (als gevolg van een luchtweginfectie, veroorzaakt door het virus. Dit wordt zichtbaar op een CT-scan, waar op de plek waar lucht hoort te zitten wit weefsel zit.)

Oorsprong

Maar waar ontstond dat virus nou? Het nieuwe coronavirus brak in december 2019 uit in de regio Wuhan en China. Vanuit daar heeft het virus zich verspreid over de wereld.

Waar moet ik op letten?

Het huidige advies van het RIVM (18 maart 2020), is kort gezegd als volgt:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Een uitgebreider advies is te lezen op de website van het RIVM.

Verder wordt geadviseerd thuis te werken als dat mogelijk is en het contact met anderen te beperken. Zo is het inmiddels in Nederland niet toegestaan om met meer dan 100 personen samen te zijn en zijn scholen, restaurants en café’s gesloten.

Medische hulp

Het laatste deel van deze algemene informatie: wanneer moet je contact opnemen met een arts? Het RIVM meldt daarover het volgende:

‘Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Worden je klachten erger en heb je koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk? Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.’

Wil je meer weten over het coronavirus en type 1 diabetes? Kijk dan eens hier.Live Q&A

Bovenstaande informatie geeft een antwoord op een aantal vragen, maar uit alle reacties op social media blijkt dat onder mensen met type 1 diabetes nog veel meer vragen spelen. Binnenkort zal in een uitzending van Diabeter Live, in samenwerking met JDRF, aandacht besteed worden aan de ontwikkelingen rond het coronavirus, specifiek gericht op type 1 diabetes. Volg ons op Facebook of Instagram. Dan houden we je op de hoogte.

Meer informatie over het coronavirus in het algemeen, vind je hier:


Bronnen:

Diabeter. (2020, 18 maart). Corona en diabetes: de meestgestelde vragen. Geraadpleegd op 18 maart 2020 van https://diabeter.nl/nl/over-diabeter/nieuws/corona-en-diabetes-de-meestgestelde-vragen/

RIVM. (2020, 16 maart). Nieuw coronavirus (COVID-19). Geraadpleegd op 17 maart 2020 van https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19