Nieuws

Hoe houd je je immuunsysteem gezond?

Nieuws

Je hebt vast al wel eens gelezen wat je allemaal kunt doen om je immuunsysteem te helpen om je te beschermen tegen infecties en andere ziektes. Wij zetten het nog even voor je op een rijtje.

Er zijn geen magische voedingswaren of supplementen of standaardoplossingen om je immuunsysteem een boost te geven, want je hebt te maken met een complex netwerk van cellen, organen, weefsels en eiwitten. Toch biedt een gezonde levensstijl veel voordelen.

Het houdt onder andere je immuunsysteem op peil. Verder lopen er onderzoeken waarbij het effect van onder meer voeding, lichaamsbeweging en mentale gezondheid op onze immuunreactie wordt bekeken.

De invloed van diabetes op je immuunsysteem

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Er nog onvoldoende bewijs om een oorzaak aan te kunnen wijzen, maar we weten wel dat de ziekte ertoe leidt dat onze insuline-producerende cellen worden aangetast. We weten dat mensen met diabetes type 1 een grotere kans hebben op een andere auto-immuunaandoening. Waarom dit zo vaak voorkomt is nog niet bekend. Daarnaast weten we dat hyperglycemie van invloed kan zijn op hoe ons immuunsysteem reageert en dat het daarmee in de weg staat aan herstel en aan de bestrijding van virussen en bacteriën.

Al met al zijn mensen met diabetes dus vatbaarder voor gewone infecties zoals de griep en longontsteking. Om je immuunsysteem te beschermen is het belangrijk dat je regelmatig je gezondheid laat checken en je laat screenen op complicaties en dat je de griepprik haalt.

Essentiële voedingsstoffen voor een sterk immuunsysteem

Een andere manier waarop je je immuunsysteem kunt beschermen is met behulp van voeding. Gezond eten helpt je te beschermen tegen ziektes en helpt je ook sneller te herstellen als je toch ziek wordt. Gevarieerd eten is van belang om voldoende gezonde voedingstoffen binnen te krijgen, en met name vitamine A, B6, C, E, magnesium en zink spelen een belangrijke rol bij onze immuunfunctie.

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen worden ook wel essentiële microvoedingsstoffen genoemd. Ook al zijn ze noodzakelijk voor onze gezondheid, ons lichaam kan ze niet zelfstandig aanmaken, of niet in voldoende mate, en daarom halen we ze uit ons voedsel. Er zijn bijna 30 vitamines en mineralen die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Een gezond voedingspatroon bestaat uit verschillende voedingsgroepen die bij elkaar alles leveren wat je nodig hebt.

Een gebrek aan microvoedingsstoffen leidt tot een gebrek aan vitamines en spoorelementen, en dat kan er weer toe lijden dat je immuunsysteem moeite heeft om ziektes buiten de deur te houden. Het Voedingscentrum geeft aanbevelingen voor hoeveel je van elke vitamine nodig hebt. Dit zijn algemene richtlijnen; bespreek met je diëtist of andere zorgverlener wat jij nodig hebt.

Moet je supplementen nemen ter ondersteuning?

Supplementen zijn nodig als je onvoldoende microvoedingsstoffen uit je gewone voeding haalt. Ze zijn niet bedoeld als vervanging voor een voldoende gevarieerd dieet, maar worden gebruikt om mensen te helpen die door gezondheidsklachten een risico lopen op bepaalde tekorten. Veel vitaminen- en mineralensupplement zijn gewoon te koop bij de drogist of supermarkt. Bedenk dat een teveel aan vitamines ook een risico heeft en ernstige klachten kan veroorzaken. Check altijd met je zorgverlener of diëtist of jij ze wel echt nodig hebt, en of ze de werking van de geneesmiddelen die je gebruikt niet beïnvloeden.

Wat kun je nog meer doen?

Allereerst is hygiëne op dit moment het belangrijkste. Je kan letten op voeding en beweging, maar corona houd je niet tegen door nu plots heel gezond te leven. Was je handen dus regelmatig en houd je aan de maatregelen van de overheid. Wel kan een gezonde leefstijl je weerbaarder maken. Daarbij helpt gezonde voeding, niet roken en voldoende beweging.