Nieuws

2 miljoen dollar voor onderzoek celtherapie

Onderzoek

JDRF heeft een bedrag van 1.980.000 dollar toegekend aan een programma geleid door prof. dr Daniel Pipeleers (Vrije Universiteit Brussel), waaraan ook Prof. dr. Bart Roep (Leids Universitair Medisch Centrum) meewerkt. Deze grant is onderdeel van het Encapsulation Consortium met een totale funding door JDRF van bijna 9 miljoen dollar over drie jaar. In totaal zijn hier negen wetenschappelijke teams uit Amerika, Canada, Engeland, België en Nederland bij betrokken. Deze financiering helpt om de behandeling van Type 1 Diabetes (T1D) door celtherapie verder te ontwikkelen. Inkapseling van insuline-producerende celimplantaten kan ervoor zorgen dat ze langer en beter werken en bij een toenemend aantal patiënten veilig kan worden toegepast.

Belangrijke stap naar betere behandeling voor mensen met T1D
Maarten de Groot, voorzitter JDRF Nederland, is enthousiast over het Encapsulation Programma van JDRF, één van de 5 oplossingspaden die JDRF heeft gedefinieerd voor een wereld zonder T1D. “Het onderzoek van prof. dr. Pipeleers is gericht op het efficiënt en veilig functioneren van bètacel implantaten die insuline moeten produceren volgens de behoeften van de patiënten. Het inkapselen wordt aangewend als een ‘haaienkooi’ om deze implantaten te beschermen tegen aanvallen van het immuunsysteem. Op deze manier kan dan een eigen insuline productie voor lange tijd worden hersteld. Wij zijn trots dat we met dit onderzoeksprogramma hier zo’n substantiële bijdrage aan kunnen leveren.”
Internationale samenwerking
Prof. dr. Daniel Pipeleers: “Internationale samenwerking tussen wetenschappers, industrie, patiënten en samenleving is nodig om een ambitieus programma zoals het onze te kunnen ondernemen en tot succes te brengen. Het JDRF met de hoofdzetel in New York ondersteunt ons collaboratief werk sinds 1995. Deze recente toekenning stimuleert onze stappen naar klinische studies en naar verwezenlijkingen in de volgende 3 jaar. Het illustreert het engagement om type 1 diabetes finaal te genezen. Het oprichten van een JDRF afdeling in Nederland betekent voor ons een warm hart onder de riem.”
Voorzitter van JDRF Nederland Maarten de Groot overhandigde symbolisch een cheque voor de onderzoeksgrant aan prof. dr. Daniel Pipeleers tijdens de JDRF Walk 2013 15 juni jongstleden in Almere.