Nieuws

3D-geprinte alvleesklier voor inkapseling

Onderzoek

Een 3D-geprinte kunstmatige alvleesklier die volledig zonder handelingen van de patiënt de bloedglucosespiegel kan reguleren klinkt misschien als science fiction, maar dankzij een grant van het JDRF kan een multi-disciplinair team van de McGill Universiteit en de Universiteit van Laval, onder leiding van dr. Corinne Hoesli, dit apparaat werkelijkheid maken.

Als het blijkt te werken, zal het apparaat door middel van een kleine operatieve ingreep in de patiënt geïmplanteerd kunnen worden en daar permanent functioneren als een alvleesklier.

Edmontonprotocol
In 2000 ontdekten wetenschappers in Edmonton dat patiënten die een Eilandjes-transplantatie hadden ondergaan tot wel vijf jaar zonder insuline-injecties konden leven. Dit was een enorme doorbraak op het gebied van type 1 diabetes onderzoek en werd bekend als het “Edmontonprotocol”. Echter werden de Eilandjes van Langerhans telkens weer afgestoten door het lichaam en daarnaast kregen zij niet voldoende bloed en zuurstof om op lange termijn te overleven en insuline te produceren.

Het team van Hoesli werkt daarom aan een soort 3D-geprint zakje ter grootte van een half theekopje (zo’n 50-100 ml) waarin de bètacellen lange tijd kunnen overleven en zo insuline kunnen produceren. “Het doel is om een lange-termijn oplossing te vinden voor mensen met type 1 diabetes door de cellen te beschermen tegen het immuunsysteem én deze oplossing uiteindelijk ook beschikbaar te maken voor een grotere populatie”, aldus Hoesli.

Beginfase
Alhoewel het onderzoek veelbelovend is, is het belangrijk om op te merken dat het onderzoek zich nog in de beginfase bevindt. Op dit moment wordt het 3D-orgaan ontworpen, waarbij bijvoorbeeld gekeken wordt naar het bloedvatenstelsel van het kunstmatige orgaan en naar hoe goed bètacellen in staat zijn te overleven in het model. De volgende stap zal het testen van het orgaan zijn in proefdieren. De onderzoekers hopen dat de volgende onderzoeksresultaten over anderhalf jaar beschikbaar zijn.

Hoesli: “Alhoewel het in deze beginfase lastig te voorspellen is wanneer het apparaat getest kan worden in mensen, zou het ooit de noodzaak van insuline-injecties voor miljoenen mensen met type 1 diabetes kunnen wegnemen.”