Nieuws

Antibioticagebruik gelinkt aan ontwikkeling Type 1 Diabetes

Onderzoek

Mogelijk bestaat er een link tussen het gebruik van antibiotica en de ontwikkeling van type 1 diabetes. Dat blijkt uit een artikel in Nature Microbiology. Onderzoekers gaven een groep muizen meerdere kuren antibiotica en stelden vast dat de kans dat deze muizen type 1 diabetes ontwikkelden twee keer zo groot was als bij de muizen die geen antibiotica kregen. De vervolgstap is onderzoeken of een vergelijkbaar onderzoek bij mensen tot dezelfde conclusie leidt.

Antibiotica kunnen de darmflora beïnvloeden. Uit onderzoek wordt steeds meer duidelijk over de mogelijke rol van micro-organismen in de darmen bij de ontwikkeling van type 1 diabetes. Welke rol deze micro-organismen exact spelen, is echter nog niet duidelijk. Ook weten we eigenlijk nog te weinig over hoe type 1 diabetes zich ontwikkelt. Waarschijnlijk zijn hier meerdere oorzaken voor.

Als er een link is tussen antibioticagebruik bij mensen en het ontwikkelen van diabetes, ligt dit vooral bij het gebruik op jonge leeftijd. JDRF Nederland deelt dan ook de mening van de Onafhankelijke Ziekenfondsen dat artsen terughoudend moeten zijn met het gebruik van antibiotica bij kleine kinderen. Hoewel we er het fijne nog niet van weten zou een correlatie met de ontwikkeling van type 1 diabetes mogelijk kunnen zijn.

Benieuwd naar meer? Een samenvatting van het artikel vind je hier.