Nieuws

Bijna miljoen dollar voor Nederlands T1D-onderzoek dr. van Apeldoorn

Onderzoek

Utrecht, 9 september 2016 – Dr. Aart van Apeldoorn, werkzaam aan Maastricht University ontvangt een bijdrage van bijna een miljoen dollar voor zijn baanbrekend onderzoek naar de bescherming van bètacellen tegen auto-immuunaanvallen. De toekenning door JDRF is mede geïnitieerd door JDRF Nederland.

Bij mensen met Type 1 Diabetes (T1D), produceren bètacellen in de alvleesklier door een auto-immuunaanval geen insuline meer. Dr. van Apeldoorn richt zich op een manier om deze bètacellen te beschermen tegen deze aanval. Dit zou een grote stap zijn op weg naar betere behandelmethoden voor mensen met type 1 diabetes.

Beschermhoes
Philip van Lookeren Campagne, directeur van JDRF Nederland, is erg enthousiast. Hij ziet goede kansen voor het onderzoek: “Op dit moment zijn patiënten afhankelijk van injecties of een insulinepomp."

Als dr. van Apeldoorn een beschermhoes kan creëren kan een behandelmethode worden ontwikkeld die slechts één keer per drie jaar een minimale ingreep omvat. "De combinatie van deze beschermhoes met door mensen ontwikkelde insulineproducerende bètacellen of donorbètacellen kan de manier waarop we type 1 diabetes zien en behandelen compleet veranderen."

Reactie dr. Van Apeldoorn
Dr. van Apeldoorn is blij met de toekenning van het onderzoeksgeld. “Het doel van ons onderzoek is om de efficiëntie van de huidige eilandjes transplantatie te verbeteren", legt hij uit. "We doen dit door een omgeving te creëren met behulp van een speciaal implantaat waarin bètacellen zo goed mogelijk kunnen functioneren en van voedingstoffen en zuurstof worden voorzien."

"De hoop is dat met behulp van dit implantaat de eilandjes veel langer blijven functioneren. Ik ben JDRF erg dankbaar dat ze er opnieuw voor hebben gekozen dit onderzoek financieel te ondersteunen", aldus dr. van Apeldoorn.

JDRF International
“Het doel van dit project is om de uitkomsten van eilandjestransplantatie te verbeteren. Door een heel dun implantaat te ontwikkelen wat niet afbreekbaar is, kunnen eilandjes beter functioneren en overleven,” aldus Julia Greenstein, vice-president van Discovery Research bij JDRF International. “Dit werk is essentieel in ons inkapselingsconsortium, waar we werken aan betere behandelmethoden voor mensen met type 1 diabetes.”