Nieuws

Onderzoekscentrum City of Hope hoopvol over genezing type 1 diabetes

Onderzoek

City of Hope is een Amerikaans onderzoeksinstituut gericht op diabetes. In 2017 deelden zij dat ze verwachten dat type 1 diabetes binnen zes jaar genezen kan worden.

Dat gebeurde nadat City of Hope een grote gift ontving voor diabetesonderzoek. City of Hope zal het geld gebruiken voor een geïntegreerde aanpak van type 1 diabetes. Onderzoekers zullen kijken naar nieuwe mogelijkheden van immuuntherapie en insulineproducerende bètacellen. Ook onderzoek naar hoe het lichaam weerhouden wordt van het afstoten van nieuwe cellen wordt meegenomen. Daarnaast zal het project inhaken op onderzoeken als dat van dr. Henk-Jan Aanstoot, waar wordt gekeken hoe type 1 diabetes verschilt onder mensen met T1D en hoe zij op de juiste manier behandeld of genezen kunnen worden.

Het project richt zich voornamelijk op drie onderzoeksgebieden: immunotherapie, bètacelvervanging en het voorkomen van complicaties.

Immuunmodulatie
Het onderzoek van prof. Dr. Bart Roep (LUMC) is de basis voor het onderzoek om het immuunsysteem zich te laten aanpassen aan het lichaam. Met het moduleren van T-cellen en stamceltherapie is het mogelijk om de auto-immuunaanval om te keren. Prof. Dr. Roep startte in 2016 met een kleinschalige test van zijn vaccin met vitamine D3 in Nederland, maar zal dit onderzoek continueren bij City of Hope.

Bètacelvervanging
Type 1 diabetes ontstaat doordat insulineproducerende bètacellen niet functioneren. Onderzoekers willen methodes ontwikkelen om deze cellen weer aan het werk te krijgen en deze behandeling optimaliseren. Ook werken ze aan de mogelijkheid om de bètacellen die niet functioneren te vervangen.

Voorkomen van complicaties
Het project gaat zich er tevens op richten om complicaties terug te draaien en ze te kunnen voorspellen. Het is de bedoeling om op genniveau in te kunnen grijpen om hart- en vaatziekten, nierziekten en oog- en zenuwaandoeningen te behandelen en te voorkomen.

Prof. Dr. Roep reageert in een Amerikaanse blog op bovenstaand nieuws: “Ik was een pessimist, maar nu niet meer. Zes jaar is ambitieus, maar het moet mogelijk zijn om dan tenminste één patiënt genezing te kunnen bieden."

Ook benadrukt hij: "Als er tegenvallers zijn dan is er ook vooruitgang: daar leren we van. Het zou prachtig zijn als er een magische knop was die we in konden drukken, maar die is er niet. We zijn al ver gekomen de afgelopen jaren maar nog steeds valt het overgrote deel van de mensen met type 1 diabetes niet binnen de streefwaarden voor de behandeling. Dat betekent dat we meer moeten doen. We moeten een oplossing vinden, ook al weten we nog niet precies hoe en wat."

Bronnen: A Sweet Life en City of Hope.

JDRF doet als organisatie geen uitspraken over een termijn waarop Type 1 Diabetes te genezen is. Bovengenoemde uitspraak is afkomstig van City of Hope, niet van JDRF.

Tags: genezen