Nieuws

JDRF steunt nieuwe closed-loop app

Onderzoek

JDRF en The Leona M. and Harry B. Helmsley Trust, een grote Amerikaanse liefdadigheidsinstelling, hebben een investering van $6 miljoen beschikbaar gesteld aan non-profit organisatie Tidepool. Dit zal Tidepool in staat te stellen de app 'Tidepool Loop' als een door de FDA gekeurde, medische toepassing beschikbaar te maken.

Wat is Tidepool?

Tidepool is een non-profit organisatie, die zich inzet voor een 'open source' aanpak van diabetes. Via de Tidepool app willen zij alle data van verschillende bronnen, bijvoorbeeld je testapparaat en pomp, ongeacht van welk merk deze zijn, op een plek, overzichtelijk kunnen verzamelen. Daarmee wordt het mogelijk je data effectiever te analyseren, en ook voor je behandelaars overzichtelijker. Het uiteindelijke doel is alle data van alle mogelijke pompen, sensoren, en testapparaten via één toepassing inzichtelijk te maken. Zodat mensen met diabetes, ongeacht de hulpmiddelen die zij gebruiken, hetzelfde overzicht over hun waarden kunnen krijgen.

En wat is Loop?

Loop is een app, alleen beschikbaar voor iOS, die voortkomt uit de #WeAreNotWaiting community. Dit is een (groeiende) groep mensen met diabetes, en ouders van kinderen met diabetes, die zelf manieren zijn gaan zoeken om met gebruik van moderne technologie van sensoren en 'gehackte' pompen een hybride kunstmatige alvleesklier te maken. Dat wil zeggen dat bloedglucosedata automatisch naar een programma of app wordt gezonden, die op basis van de data bepaalt wat de insulinedosering moet zijn, en vervolgens een pomp aanstuurt. De huidige versie van Loop is niet officiëel beschikbaar en is alleen te gebruiken met pompen die gemanipuleerd zijn. Door dergelijke manipulaties vervalt de garantie van je apparaat, wat flinke risico's met zich meebrengt. Bovendien is er veel technische kennis nodig om het systeem draaiende te krijgen.

Tidepool Loop

Tidepool werkt al jaren samen met JDRF en The Helmsley Charitable Trust, vanwege een gedeelde passie om kunstmatige alvleesklier-toepassingen open te stellen, en beschikbaar te maken met om het even welke pomp of sensor. Dat is alleen haalbaar als een app gekeurd is als medisch hulpmiddel. Daarnaast moeten pomp- en sensorfabrikanten de communicatie (bijvoorbeeld bluetooth) openstellen voor dit soort apps. Daarmee zou het ook voor een veel grotere groep mensen een behandelingsoptie worden. Met dat als doel gaat Tidepool de app nu als volwaardig medisch hulpmiddel herontwikkelen. Als eerste partner heeft Insulet, de fabrikant van OmniPod, aangekondigd de nieuwe versie van zijn insulinepomp open te stellen voor Tidepool Loop. De hoop is dat andere fabrikanten snel zullen volgen.

"Het einddoel is genezing, maar als we tot dat moment kunnen zorgen voor hulpmiddelen om het leven gezonder en makkelijker te maken, is dat winst,"
- Aaron Kowalski, PhD, Chief Mission Officer van JDRF -

Onze missie

Voor ons is het belangrijk dat mensen kunnen kiezen welke pomp, testapparaat, of sensor zij willen gebruiken. Wij weten hoe belangrijk het is om je behandeling zelf vorm te kunnen geven. Op dit moment zijn toepassingen zoals Loop uitsluitend te gebruiken door mensen die technisch zijn aangelegd, en de middelen hebben om op de grijze markt een verouderde insulinepomp aan te schaffen, met alle risico's van dien. Keuring van een app als Tidepool Loop betekent dat we eindelijk bewegen in de richting van een nieuwe generatie toegankelijke automatische insulineafgifte systemen.

Stichting JDRF Nederland zet zich als branch van JDRF International exclusief in voor onderzoek naar genezing, preventie, maar ook behandeling van type 1 diabetes. Wij doen dit door onderzoek te steunen, juist waar dat het beste mogelijk is. Waar dan ook ter wereld.
Help ons deze en andere ontwikkelingen mogelijk te maken!

Lees ook: wat is loopen?