Nieuws

ViaCyte in stroomversnelling dankzij J&J

Onderzoek

Johnson & Johnson gaan samenwerken met biotech-organisatie ViaCyte. De organisaties hopen de ontwikkeling van de eerste behandeling met stamcellen te versnellen. Het onderzoek op dit gebied komt hiermee in ieder geval in een stroomversnelling.

Onderzoekers hebben recent meerdere tests uitgevoerd bij een kleine groep mensen met diabetes. Behandeling met stamcellen lijkt bij mensen vergelijkbaar te werken als bij muizen. Embryonale stamcellen worden bij deze behandeling in een lab veranderd tot insulineproducerende cellen. Deze cellen worden in een kleine capsule onder de huid geplaatst.

Aantal jaren
De capsule is nodig om de cellen te beschermen tegen het eigen afweersysteem. Dit zal de nieuwe cellen anders aanvallen. Als deze methode slaagt, kan het product over een aantal jaren beschikbaar zijn voor mensen met type 1 diabetes en mensen met type 2 diabetes die afhankelijk zijn van insuline.

Dr. Tom Donner, directeur van het John Hopkins Diabetes Centre, spreekt van een grote doorbraak. "Het lijkt op het maken van een nieuwe alvleesklier, die zelf hormonen maakt om de bloedglucose te reguleren." Donner is zelf niet betrokken bij het onderzoek maar denkt dat het bij miljoenen patienten met diabetes gevaarlijke complicaties kan voorkomen.

ViaCyte Inc. is in San Diego al jaren bezig met onderzoek naar de genezing van type 1 diabetes met onder andere financiering van JDRF. Johnson & Johnson is een grote investeerder in ViaCyte en doet zelf ook onderzoek.

Effecten en bijwerkingen
De eerste testfase startte een jaar geleden bij een kleine groep mensen met diabetes. Deze mensen kregen de capsule met een kleine hoeveelheid insulineproducerende cellen onder de huid. Op dit moment wordt de groep geobserveerd. Onderzoekers kijken daarbij naar de insulineproductie en naar mogelijke effecten en bijwerkingen van de behandelmethode.

De capsule heeft twaalf weken nodig om vast te groeien in bloedvezels. Vanaf dat moment gaan de insulineproducerende cellen zich vermenigvuldigen. De eerste resultaten laten geen bijwerkingen zien. Binnenkort zullen wetenschappers gaan testen met een grotere groep mensen.

Als dit ook goed gaat wordt in de volgende fase van het onderzoek een volledige dosis nieuwe insulineproducerende cellen in de capsule geplaatst. Dit gaat waarschijnlijk plaatsvinden in de tweede helft van 2016.



Voordat de behandeling daadwerkelijk toegepast kan worden is nog veel nodig. Momenteel vermoeden wetenschappers dat de capsule regelmatig vervangen moet worden. Doordat het tot nu toe vooral getest is op muizen, is hier nog te weinig over bekend. De capsule werkte gedurende de gehele levensduur van de muizen. Dit is echter maar één jaar.

Meer onderzoek naar deze behandeling is dus hard nodig. Zo kunnen wetenschappers de methode breder testen. Daarnaast zal het product ook nog goedgekeurd moeten worden voor gebruik.