Nieuws

Zoektocht naar het perfecte systeem voor inkapseling

Onderzoek

Inkapseling is één van de vijf oplossingspaden van JDRF. Sinds 2019 valt onderzoek dat zich richt op inkapseling onder ons bredere oplossingspad 'Bètacelvervanging': het implanteren van bètacellen bij mensen met type 1 diabetes, zodat deze de vernietigde bètacellen kunnen vervangen. Op deze manier zou de productie van insuline en andere hormonen weer op gang komen.

Omdat het lichaam deze vervangende cellen aanvalt of afstoot, kunnen deze cellen waarschijnlijk niet zomaar in het lichaam geïmplanteerd worden. Hiervoor is een omhulsel nodig dat de vervangende bètacellen beschermt.

Een functioneel omhulsel
Op dit moment lopen er verschillende onderzoeken naar het vervangen van bètacellen en de manieren om deze cellen in te kapselen. Het implanteren van vervangende bètacellen kan mensen met type 1 diabetes een totaal ander leven bieden. Als deze methode werkt, hoeven patiënten zichzelf mogelijk maanden- of zelfs jarenlang geen insuline toe te dienen.

JDRF financiert onderzoek op het gebied van bètacelvervanging. Verschillende wetenschappers doen onderzoek naar mogelijk materiaal voor het beschermen van de cellen. Het doel? Een omhulsel waarbij de insuline wel uit cel kan, maar de auto-immuunreactie de nieuwe cellen niet vernietigt.