Nieuws

Type 1 diabetes de wereld uit!

Acties en Events

3200x1600px Diabetes

Rijksmuseum Boerhaave en JDRF Nederland ontwikkelen pop-up tentoonstelling.

Stichting JDRF Nederland en Rijksmuseum Boerhaave vragen aandacht voor type 1 diabetes in een tijdelijke tentoonstelling. Bezoekers krijgen in een multimediale presentatie de impact van type 1 diabetes op het dagelijks leven van mensen te zien. Ook leren ze over mogelijke oplossingen. De tentoonstelling is te bezichtigen t/m zondag 31 oktober.

Mensen met type 1 diabetes moeten altijd hun bloedsuikerwaarden in de gaten houden en bijsturen wanneer dat nodig is. Ook wetenschapsjournalist Diederik Jekel, die al sinds zijn zeventiende type 1 diabetes heeft. Het in de hand houden van zijn bloedsuiker is continu een uitdaging en heeft een voortdurende impact op zijn leven. Hoe moeilijk het is om hiermee te leven deelt hij in een multimediale presentatie. De bezoeker ervaart de dagelijkse impact van type 1 diabetes door in een vraag-antwoordspel met Diederik zelf belangrijke keuzes te maken in verschillende situaties en ziet direct het effect van deze keuzes.

Over type 1 diabetes

Bij type 1 diabetes maakt je alvleesklier niet voldoende insuline aan. Zonder voldoende insuline heb je geen goede bloedsuikerwaarde en kun je niet leven. De uitvinding van insuline als behandeling is volgend jaar honderd jaar geleden. Insuline is op dit moment de enige manier om type 1 diabetes te behandelen. Insuline zorgt echter niet voor genezing en evenmin voor het voorkomen van mogelijke verwoestende gevolgen van deze ziekte, zoals nierfalen, blindheid, hartkwalen, beroertes, amputaties en zwangerschapscomplicaties.

Daarom zoeken onderzoekers naar methoden om type 1 diabetes te genezen. Dit kan door nieuwe, insuline producerende cellen in het lichaam te brengen of door de aanval van het immuunsysteem op de eigen cellen te stoppen. Zolang genezing niet mogelijk is, zoeken onderzoekers ook naar mogelijkheden om de behandeling van type 1 diabetes te verbeteren. Met snelle meetapparatuur en verbeterde toediening van insuline wordt al veel bereikt. Een kunstmatige alvleesklier is een volgende stap. Deze meet continu je bloedsuiker en bepaalt grotendeels zelf hoeveel insuline toegediend moet worden.

Belang van samenwerken

Met de pop-up presentatie willen Rijksmuseum Boerhaave en Stichting JDRF Nederland bezoekers niet alleen bewust maken van de impact van type 1 diabetes op iemands leven, maar ook het belang onderstrepen van wetenschappelijk en toegepast onderzoek. In Nederland hebben ongeveer 120.000 mensen type 1 diabetes. Museumdirecteur Amito Haarhuis: “In de multimediale presentatie staan bezoekers oog in oog met alledaagse situaties en moeten zij Diederik Jekel helpen. Zo krijgt wetenschap een menselijk gezicht. Dat past bij de visie van Rijksmuseum Boerhaave.” Directeur van Stichting JDRF Ingrid Wiechers: “ Tien jaar geleden is JDRF in Nederland opgericht door een ouder van een kind met type 1 diabetes. De impact van type 1 is ongekend groot op het dagelijks leven van kinderen en volwassenen. Deze tentoonstelling laat dat zien en waarom wereldwijd toponderzoek noodzakelijk blijft om type 1 de wereld uit te helpen.”

Meer informatie is te vinden op rijksmuseumboerhaave.nl.jdrf

Rijksmuseum Boerhaave is Europees Museum van het Jaar. In het museum ontdek je meer over de belangrijkste uitvindingen uit de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. Het museum biedt jong en oud een kijkje in de intrigerende wereld van de wetenschap en laat zien waar het in de wetenschap om draait: nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen.

JDRF zet zich in voor wetenschappelijk onderzoek wereldwijd met één doel: een wereld zonder type 1 diabetes. JDRF heeft één missie: een wereld zonder type 1 diabetes. JDRF stimuleert, coördineert, initieert en financiert baanbrekend onderzoek, waar ook ter wereld, naar betere behandelmethoden en genezing van type 1 diabetes, voor het beste resultaat op weg van type één naar type géén. En tot die tijd voor een betere kwaliteit van leven voor iedereen met type 1.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vera Weterings-van Dijk van Rijksmuseum Boerhaave, telefonisch via 071-7519955 of per e-mail of met Michelle Twaalfhoven van JDRF telefonisch via 031-332003148 of per e-mail. Ook kunt u het aan haar kenbaar maken als u een toelichting wenst bij de presentatie.

Tags: boerhaave