Nieuws

JDRF-oprichter Maarten de Groot krijgt koninklijke onderscheiding

JDRF

Maarten ridder

Gouden randje aan opening tentoonstelling Type 1 diabetes de wereld uit

Stichting JDRF Nederland spreekt haar trots en waardering uit voor Maarten de Groot, oprichter van JDRF in Nederland. De Groot ontving woensdagavond 28 oktober een koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor een wereld zonder type 1 en zijn verdiensten op wetenschappelijk gebied. De oprichter van JDRF ontving, heel toepasselijk tijdens de opening van de JDRF-expositie Type 1 diabetes de wereld uit, deze koninklijke onderscheiding en mag zich nu Ridder in de orde van Oranje-Nassau noemen.

JDRF Nederland startte tien jaar geleden aan de keukentafel van De Groot. Niet lang daarvoor werd bij De Groot’s zoon type 1 diabetes vastgesteld. Terwijl De Groot zich met zijn analytisch en cijfermatig brein en zijn talent voor netwerken al jarenlang inzette op het gebied van vermogensbeheer en daarin een eigen onderneming begon, startte hij ook een zoektocht naar de beste behandelmethodes voor zijn zoon.

Kennis, kunde en internationaal netwerk
Hij kwam uit bij JDRF, Juvenile Diabetes Research Foundation, in New York, dat internationaal de beste wetenschappers gericht en systematisch ondersteunt. Duidelijk werd dat een Nederlandse afdeling van JDRF hoognodig was, om het vooraanstaand onderzoek ook vanuit en in Nederland verder te ondersteunen. Met een oud-collega, wiens zoon ook de diagnose type 1 kreeg, een vriend met type 1 diabetes en verschillende bestuurders uit de financiële wereld begon JDRF Nederland daar aan die keukentafel in Bussum.

In de afgelopen tien jaar heeft De Groot zich zowel in Nederland als internationaal ingezet voor een wereld zonder type 1. Als bestuurder bij JDRF International diende hij twee volle termijnen. Met zijn kennis en kunde en internationaal netwerk levert hij een grote bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes.

Ongekende impact type 1

Ingrid Wiechers, directeur JDRF Nederland: “Maarten de Groot zet zich in het bestuur van onze stichting al jarenlang hard in voor een wereld zonder type 1 diabetes. Met zijn tomeloze inzet voor onderzoek en zijn eigen kennis en kunde op wetenschappelijk gebied, heeft hij veel mensen een kans op een betere toekomst gegeven.”

Dat De Groot tijdens de opening van Type 1 diabetes de wereld uit werd verrast, is dan ook toepasselijk en meer dan verdiend. “De impact van type 1 diabetes is ongekend groot. De tentoonstelling laat zien dat wetenschappelijk toponderzoek noodzakelijk blijft. Maarten de Groot heeft zich als geen ander ingezet voor de betere behandeling en genezing van type 1.”

Maarten de Groot, oprichter JDRF Nederland: “Ik ben totaal verrast, trots en beduusd door deze eervolle koninklijke onderscheiding. Zonder alle fijne en loyale vrijwilligers, collega’s, donateurs, sponsors, supporters, ambassadeurs, wetenschappers en diabetes zorghulpverleners hadden wij nooit zulke grote stappen voorwaarts kunnen maken. Ik ben al deze mensen enorm dankbaar. En natuurlijk onze Koning.”

JDRF zet zich in voor wetenschappelijk onderzoek wereldwijd met één doel: een wereld zonder type 1 diabetes. JDRF stimuleert, coördineert, initieert en financiert baanbrekend onderzoek, waar ook ter wereld, naar betere behandelmethoden en genezing van type 1 diabetes, voor het beste resultaat op weg van type één naar type géén. En tot die tijd voor een betere kwaliteit van leven voor iedereen met type 1.

Geef voor onderzoek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michelle Twaalfhoven van JDRF telefonisch via 031-332003148 of per mail via mtwaalfhoven@jdrf.nl.