JDRF houdt je Up-to-Date tijdens de coronacrisis en dat doen we met toffe webinars met onderzoekers. Want ook in deze tijd is onderzoek naar type 1 diabetes belangrijk. Tijdens het webinar vertelt een wetenschapper over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van type 1 diabetes.
Op donderdag 16 april vertelde prof. dr. Marcel Karperien
over het transplanteren van Eilandjes van Langerhans. Hoe kunnen we
gedoneerde Eilandjes zó inpakken dat het immuunsysteem ze niet gelijk
afstoot in het lichaam? En hoe brengen we dit beschermende jasje zo
efficiënt mogelijk aan?
Dit webinar bieden wij gratis aan. Maar wetenschappelijk onderzoek is niet gratis. Verander samen met JDRF type één naar type géén. Support jij ons ook?
Draag bij aan onderzoekHet antwoord op vragen waar tijdens het webinar geen tijd meer voor was, vind je hier.
Ook in tijden van corona blijft onderzoek naar type 1 diabetes van belang. Daarom praten we je graag bij over lopende onderzoeken waar JDRF een bijdrage aan levert. Wil je nou meer weten over type 1 diabetes en het coronavirus, kijk dan naar onze Diabetes United Q&A’s in samenwerking met Diabeter en het Diabetes Fonds.
Over prof. dr. Marcel Karperien
Marcel Karperien werkt met zijn team van onderzoekers aan de Universiteit van Twente aan de ontwikkeling van een nieuwe en betere manier van transplanteren van Eilandjes van Langerhans voor de behandeling van type 1 diabetes. Op dit moment zijn Eilandjes van Langerhans die geschikt zijn voor transplantatie afkomstig van donor-alvleesklieren. De consequentie hiervan is dat de getransplanteerde patiënt immunosuppresiva moet slikken om afstoting te voorkomen, maar deze immunosuppressiva remmen de werking van de Eilandjes. Afstoting kan ook voorkomen worden door de Eilandjes individueel in te pakken en ze als het ware te voorzien van een beschermend laagje. Hoe dikker het laagje, hoe beter de bescherming.
De beschermingslaag mag echter niet te dik zijn, want dan komt het ingepakte Eilandje te ver van een bloedvat af te liggen. Het staat dan niet meer in contact met het bloed, krijgt te weinig zuurstof en is niet meer goed in staat om insuline aan het bloed af te geven wanneer de suikerspiegel verhoogd is. Binnen mijn groep hebben we een nieuwe strategie ontwikkeld waarmee we een ultradun beschermend laagje kunnen aanbrengen die de Eilandjes kan beschermen tegen het immuunsysteem van de patiënt. Daarnaast hebben we technologie ontwikkelt om deze Eilandjes op een snelle manier te kunnen inpakken in dit beschermende laagje.