Archief

Het is écht zo: CGM is beter voor je gezondheid

Wat gebeurt er als je vier groepen mensen met type 1 diabetes, afwisselend gebruikmakend van CGM of vingerprikken en een insulinepomp of pentherapie, drie jaar lang volgt? Dat deed het team van onderzoeker John Soupal in het COMISAIR-onderzoek. De conclusie? CGM, oftewel continue glucosemonitoring, is beter voor je gezondheid dan dagelijks je bloedsuiker meter met meerdere vingerprikken. En het maakt niet uit of je je diabetes reguleert met een insulinepomp- of pen.

Heeft CGM effect?

Al lange tijd wordt gediscussieerd over het effect van het gebruik van continue glucosemonitoring. Een petitie moest de Tweede Kamer wakker schudden, via sociale media wordt op verschillende manieren aandacht gevraagd voor het noodzakelijke hulpmiddel, en toch blijft de vraag rondzingen: hebben mensen met type 1 diabetes er daadwerkelijk baat bij, of blijft het effect beperkt?

Uit nieuw onderzoek blijkt het eerste: CGM zorgt voor een betere gezondheid van mensen met type 1 diabetes, ten opzichte van monitoring door middel van vingerprikken. En het is niet zomaar een onderzoek: het COMISAIR-onderzoek is de langstlopende studie naar de effecten van CGM ooit.

Drie jaar lang resultaat

Een groep behandeld met insulinepomp en CGM, een groep behandeld met insulinepomp zonder CGM, een groep behandeld met insulinepen én CGM en een groep die behandeld wordt met insulinepen zonder CGM: die vier groepen volgde het team van Soupal drie jaar lang. Het HbA1c van de twee groepen die CGM gebruikten, verbeterde na een paar maanden. En nog belangrijker: het Hba1c blééf stabiel in de drie jaar dat het onderzoek duurde.

De groepen met CGM hadden daarnaast ook een hogere Time in Range, de periode waarin je bloedsuikers tussen de 4,0 en 10,0 zitten. En bij deze groepen kwamen aanzienlijk minder hypo’s voor. Zoals dr. Aanstoot van Diabeter eerder al zei: “Het wordt nu onethisch om CGM niet te vergoeden.”

CGM als standaard

Of je type 1 diabetes behandelt met insuline via de pomp of via de pen, is veel minder belangrijk dan de manier waarop je de bloedsuikers in de gaten houdt, concluderen de onderzoekers. Volgens Soupal kan het resultaat dan ook maar tot één ding leiden: CGM moet standaard worden in de behandeling van mensen met type 1 diabetes.

In Nederland wordt nog steeds gestreden voor vergoeding van de sensor. Wil je weten hoe die strijd ervoor staat? Kijk dan hier.