Archief

Alles wat je met type 1 diabetes moet weten over de griepprik

De bladeren vallen van de bomen, de regenbuien drijven achter elkaar het land in, de winkels liggen alweer vol met kerstspullen en… de uitnodiging voor de griepprik belandt op de deurmat. De herfst is begonnen. Met de komst van de uitnodiging voor de griepprik, komen automatisch ook de vragen. Wat is griep eigenlijk? Waarom val ik als diabetespatiënt in de risicogroep? En vooral: wat is het nut van de griepprik? Antwoorden op de belangrijkste vragen over de griepprik, lees je hieronder.

Risico op griep

Wat is griep nou precies? Koude rillingen, spier- hoofd en keelpijn, koorts: griep is geen simpele verkoudheid. Met griep wil je het liefst met een dekentje op de bank of direct je bed in. De veroorzaker is meestal het influenzavirus type A of B. Dit virus wordt gewoon in het dagelijks leven verspreid: door praten, hoesten, niezen of via je handen. Kortom: de griep heb je zo te pakken en echt prettig is het niet.

Maar waarom val je met type 1 diabetes dan in de risicogroep? Volgens het RIVM kunnen klachten van een chronische ziekte, zoals type 1 diabetes, tijdelijk verergeren door de griep. Wanneer je met diabetes griep krijgt, kan dit je bloedsuikers flink ontregelen. Tegelijkertijd werkt het ook andersom: met type 1 diabetes heb je een grotere kans op ernstige klachten door griep, zoals een longontsteking.

Waterdicht systeem?

Nu duidelijk is wat griep is én waarom mensen met type 1 diabetes een uitnodiging krijgen voor de griepprik, willen we uiteraard graag weten wat die griepprik dan doet. Het zit zo. In het griepvaccin zitten verschillende soorten dode griepvirussen. Deze virussen zijn onschadelijk, maar zorgen ervoor dat je lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen die virussen. En dát moet ervoor zorgen dat je, twee weken na de inenting, niet óf minder ernstig ziek wordt, wanneer je besmet wordt met het griepvirus.

Is de griepprik dan waterdicht? Nee. Het is nog steeds mogelijk dat je toch ziek wordt. Bijvoorbeeld door een ander virus dan het griepvirus, of een virus dat niet is opgenomen in het vaccin. Maar met de griepprik op zak heb je volgens het RIVM toch 40% minder kans op griep, word je minder ziek als je toch griep krijgt en blijf je zo gezond en actief mogelijk.

Bron: RIVM.