Archief

Jong én type 1 diabetes: wie is er voor jóu?

Een verloren voetbalwedstrijd, een tentamen op een onhandig moment op de dag of heel graag warme chocolademelk willen drinken op wintersport. Pas over zes weken een afspraak kunnen maken in het ziekenhuis of de vraag of je een uurtje langer kan blijven op je werk: het is allemaal lastiger met type 1 diabetes. Helemaal bij jongeren kunnen deze momenten zorgen voor stress. In het dagelijks leven lopen de 19.000 jongeren in Nederland met type 1 diabetes tegen onwijs veel drempels aan. En bij wie kan je op zo’n moment terecht?

Jongeren met type 1 diabetes zijn op zoek naar houvast, een aanspreekpunt, een plek waar ze terecht kunnen met al hun vragen. In dit kader pleit de Nederlandse Diabetes Federatie voor een Jongerencoach diabetes. Iemand die jongeren met T1D ondersteunt, op het juiste moment, op de juiste plek. Iemand die er is als je het nodig hebt. Want wat als je voor het eerst in je leven met type 1 naar een festival wil? Of je werkgever lastig doet over jouw vingerprikken? Of als je wil weten of je met T1D nog kinderen kan krijgen?

JDRF begrijpt dat jongeren bezig zijn met deze vragen en wil een veilige haven bieden aan deze groep, die zonder zorgen voluit wil leven. Daarom bouwen we nu aan een community speciaal voor jongeren met type 1 diabetes. Een plek waar deze mensen elkaar kunnen vinden en ondersteunen en waar kennis en ervaringen samenkomen. Zodat jongeren met T1D zich minder zorgen maken om hun diabetes en we samen kunnen werken aan de weg van type 1 naar type géén.

Heb jij, als jongere met type 1 diabetes, ideeën voor deze online community? Stuur ons een berichtje via Facebook, Instagram of Twitter. Dan bouwen we samen met jou aan de community.