Archief

Klinische trial van start met ingekapselde cellen aan UZ Brussel

Het Center For Beta Cell Therapy in Diabetes heeft gisteren samen met ViaCyte, Inc. bekend gemaakt aan het UZ Brussel van start te zijn gegaan met klinische trials. Het Center For Beta Cell Therapy in Diabetes is gevestigd in Brussel, en heeft een coördinerende functie in een internationaal consortium over translationele geneeskunde bij diabetes. JDRF is een van de sponsoren van dit consortium en het Center zelf.

ViaCyte is een bedrijf dat zich bezig houdt met regeneratieve geneeskunde. ViaCyte ontwikkelt kapsels waarin insulineproducerende cellen verpakt kunnen worden zodat ze veilig kunnen worden geïmplanteerd.

In deze eerste fase van het klinische onderzoek is bij drie proefpersonen in het UZ Brussel een PEC-Direct implantaat onderhuids geplaatst. Het is de eerste keer dat dit implantaat bij mensen getest wordt. Het PEC-Direct implantaat is een soort theezakje dat 2 cm lang is en gevuld met voorlopercellen. Deze uit menselijke stamcellen afgeleide cellen zullen zich in drie tot zes maanden tijd ontwikkelen tot insulineproducerende bètacellen. Omdat het niet gaat om gedoneerde bètacellen en de PEC-cellen goed te produceren zijn kunnen de cellen aan het einde van hun levensduur makkelijk worden vervangen. De schaarste aan levensvatbare donorcellen is daarmee ook opgelost.

[caption id="attachment_14124" align="alignright" width="300"] Menselijk bètacelimplantaat bij een type 1 diabetespatiënt. Insuline-bevattende bètacellen zijn rood gekleurd, glucagon-bevattende alfacellen groen en bloedvaten zijn wit.[/caption]

Het implantaat is zo gemaakt dat de PEC-Direct cellen toegankelijk zijn voor de bloedtoevoer. Dit betekent echter wel dat vanwege de auto-immuunreactie, gebruikersanti-afstotingsmedicatie zullen moeten nemen. Als behandeling zal het in eerste instantie daarom alleen geschikt zijn voor mensen met diabetes met een hoog risico op acute complicaties.

Deze behandeling kan in de toekomst mogelijk gecombineerd worden metbehandeling van het immuunsysteem om de afweerreactie te voorkomen.

In deze fase van het klinische onderzoek zijn de cellen ingebracht in subtherapeutische hoeveelheid. Er wordt eerst gekeken naar de levensvatbaarheid en ontwikkeling van de voorlopercellen in bètacellen in het menselijk lichaam. In een volgende fase van het onderzoek zal worden gekeken naar de insulineproductie van de ontstane cellen.

Het klinische deel van het onderzoek wordt gedaan onder leiding van professor Bart Keymeulen aan de VrijeUniversiteit van Brussel.