Nieuws

Wie kan type 1 diabetes krijgen?

Leven met T1D

Iedereen! Het is niet anders: ieder mens, ongeacht zijn of haar leeftijd, leefstijl, omvang of gewicht, kan type 1 diabetes krijgen. Er is ook niets wat je van te voren kunt doen om het risico te verkleinen.

Baby's kunnen geboren worden met T1D, het kan zich openbaren bij kinderen, pubers, jongeren en volwassenen. Zelfs op oudere leeftijd kan je type 1 diabetes krijgen. Het komt minder vaak voor maar het kan wel: JDRF-ambassadeur Alexander Rinnooy Kan kreeg op zijn zestigste nog de diagnose type 1 diabetes.

Kinderen
Zoals gezegd: al op jonge leeftijd kan iemand de diagnose krijgen. Dit kan soms best ingrijpend zijn: een jong kind kan nog lastig aangeven wat het voelt en ook is het lastig om een kind de structuur te geven die nodig is voor de goede behandeling van type 1 diabetes.

Gelukkig is er in Nederland goede medische en psychische ondersteuning voor zowel het kind als de ouders wanneer een kind de diagnose type 1 krijgt. Ook is tegenwoordig online veel ondersteuning te vinden, op websites en Facebookpagina's. Wel is het goed hierbij te vermelden dat voor medische adviezen altijd het diabetesteam geraadpleegd moet worden. Het internet heeft niet altijd een betrouwbaar antwoord op belangrijke vragen.

Protest
Als kinderen iets ouder worden, kan diabetes voor een extra stressfactor zorgen. Jonge kinderen kunnen zich bijvoorbeeld verzetten tegen het prikken, spuiten of plaatsen van een sensor of infuusset. Ook kan onbegrip ontstaan over het 'anders dan anderen zijn' en niet alles zomaar kunnen eten of doen. Ook hierin kan het diabetesteam begeleiding bieden. Het enige wat ouders kunnen doen is: uitleggen, begrip tonen, flexibel zijn waar het kan en doortastend waar het nodig is.

Puberteit
En dan hebben we het nog niet over de protestfase die sommige kinderen als puber doormaken. Ouders van pubers zonder diabetes vinden soms al dat ze het héél moeilijk hebben, maar met type 1 kan het nog net even lastiger zijn zo nu en dan. Pubers willen grenzen opzoeken en dingen uitproberen.

Wel is ieder kind natuurlijk anders. En ook hoe lang iemand al diabetes heeft, kan van invloed zijn op hoe goed het gaat met de gezondheid van een kind in de puberteit. Uiteindelijk komt het in de meeste gevallen gewoon goed.

Mocht het nodig zijn, kan het behandelteam te hulp schieten. Zij hebben vaker met het bijltje gehakt en kunnen als het nodig is een verwijzing naar een psycholoog regelen.

Ben je zelf als jongere op deze website belandt en wil je meer weten over het leven met type 1 diabetes? Kijk eens hier: in onze Toolkit vind je praktische informatie over alledaagse dingen zoals stress, sporten, alcohol en naar het buitenland gaan met T1D.

Tags: t1d basics