Er wordt steeds meer over gesproken als het gaat om type 1 diabetes: de glucosesensor. Met een glucosesensor wordt de hele dag de bloedsuikerwaarde gemeten door een klein apparaatje met een 'pootje' dat onderhuids zit. Daaraan kan je een zender koppelen die de bloedsuikers de hele dag doorgeeft.
We spreken bij sensoren over twee types: de flash glucosesensor (FMG) en de continue glucosesensor (CGM). Bij de FGM kan de waarde als het ware 'gescand' worden bij de zender op de huid om de bloedsuikerwaarde te zien. De CGM stuurt de waarde om de paar minuten automatisch door. Bij de CGM is het, omdat deze de waardes automatisch uitleest, ook mogelijk dat de sensor waarschuwt voor te hoge of te lage bloedsuikers.
Deze alarmfunctie is voor veel mensen met type 1 diabetes erg belangrijk. Het is dan ook niet voor niets dat de diabetescommunity strijdt voor vergoeding van dit hulpmiddel. De CGM wordt op dit moment beperkt vergoed voor onder andere zwangere vrouwen en mensen groot risico lopen omdat zij te lage bloedsuikers niet aan voelen komen. De FGM is sinds december 2019 voor een bredere groep beschikbaar, maar geeft dus geen alarmen.