Archief

Krijg je van type 1 diabetes complicaties?

Leven met T1D

Bloedvaten

Als je type 1 diabetes hebt, kan het zijn dat je last krijgt van complicaties. Door te letten op je bloedsuikers probeer je het risico zoveel mogelijk te beperken, maar garanties heb je eigenlijk nooit. Sommige mensen die al heel lang diabetes hebben, krijgen niet tot nauwelijks complicaties. Dat terwijl complicaties soms ook al optreden bij iemand die nog maar kort gediagnosticeerd is met type 1 diabetes.

Het belangrijkste is dat je regelmatig gecontroleerd wordt door je behandelaars. Zo worden je bloedwaardes regelmatig gecheckt, moet je met regelmaat naar de oogarts en de diabetesverpleegkundige checkt bij een controle bijvoorbeeld ook vaak het gevoel in je voeten. Door het allemaal goed in de gaten te houden, worden complicaties vaak in een vroeg stadium ontdekt. Zo kunnen de gevolgen zoveel mogelijk beperkt worden.

De meest voorkomende diabetescomplicaties zijn problemen met hart- en bloedvaten, zenuwen en voeten, maagklachten en erectiestoornissen. Twee andere complicaties zijn diabetische retinopathie en diabetes nefropathie. Wat deze aandoeningen inhouden, leggen we hieronder uit.

Diabetische retinopathie
Oogklachten die veroorzaakt worden door de gevolgen van type 1 diabetes: dat is diabetische retinopathie (DRP). Deze aandoening verschilt in ernst, maar kan uiteindelijk leiden tot blindheid. DRP kent verschillende vormen:

  • Exsudatieve retinopathie: hierbij veranderen de wanden van bloedvaten in het netvlies, waardoor bloed en vocht uit de vaten lekt.
  • Proliferatieve retinopathie: hierbij worden nieuwe bloedvaten gevormd die kwetsbaarder zijn dan gewone bloedvaten. Dit kan leiden tot bloedingen en is de meest ernstige vorm van retinopathie. Deze vorm kan uiteindelijk leiden tot slechtziend- of blindheid.

Door het oog te laseren, kan retinopathie worden behandeld: de nieuwe, kwetsbare bloedvaten worden dan dichtgebrand. Soms wordt ook koudetherapie (cryotherapie) ingezet of een vitrectomie. Bij een vitrectomie wordt wordt het vocht verwijderd.

Als de retinopathie op een lastige plek zit, wordt soms gekozen voor gerichte behandeling. Hierbij worden injecties met medicijnen exact op de juiste plek gezet.

Diabetische retinopathie kan optreden in elk stadium van type 1 diabetes: ook als je pas net type 1 diabetes hebt, kan het voorkomen. Toch lijkt de controle van bloedsuikers van invloed op de ontwikkeling van complicaties. De reguliere controles zijn dan ook belangrijk om de bloedglucose zo stabiel mogelijk te houden.

Diabetische nefropathie
Nierschade bij mensen met type 1 diabetes noemen we diabetische nefropathie. Zoals gezegd heeft diabetes invloed op bloedvaten. Dat geldt voor het hele lichaam en dus ook voor de nieren. Een daling van de hoeveelheid albumine (een eiwit) is een van de eerste tekenen van nefropathie. Daarom wordt het eiwit regelmatig gecontroleerd met een laboratoriumonderzoek.

Nefropathie kan worden tegengegaan en ook als je het hebt, kan het proces worden vertraagd met de juiste behandeling. Een gezonde leefstijl, met voldoende beweging, gezonde voeding en niet roken, is hierbij van belang. Ook bepaalt de mate waarin bloedsuikers goed geregeld zijn vaak het verloop.

Als nefropathie wordt ontdekt, start je vaak met bloeddrukverlagende medicijnen. Dit gebeurt ook als je bloeddruk niet verhoogd is: de medicijnen hebben namelijk een goede invloed op de nierfunctie. Mocht de nefropathie zich verder ontwikkelen, dan is het mogelijk dat meerdere medicijnen nodig zijn voor de behandeling. Gelukkig zijn hier mogelijkheden voor.