Nieuws

Wordt de zorg bij type 1 diabetes vergoed?

Leven met T1D

De meeste hulpmiddelen, zoals teststrips, lancetten en insuline worden gewoon vergoed uit de basisverzekering. Wel betaal je voor deze kosten je eigen risico. Met type 1 diabetes is het dan ook onverstandig een vrijwillig eigen risico in te stellen: het bedrag ben je hoogstwaarschijnlijk toch al vroeg in het jaar kwijt.

Ook alle bezoeken aan de nodige medisch specialisten, zoals de internist of diabetesverpleegkundige vallen in de basisverzekering. Afhankelijk van je aanvullende pakket kan diëtetiek of een pedicure ook nog worden vergoed.

Bij sommige hulpmiddelen zit een maximum aan wat je mag gebruiken, bijvoorbeeld bij teststrips of infuussets voor de insulinepomp. Dit kan per machtiging via het ziekenhuis geregeld worden of je moet hier zelf achteraan. Dat ligt aan de verzekeraar waarbij je verzekerd bent.

Voor een insulinepomp heb je een aparte indicatie van je diabetesteam nodig. Dit geldt ook voor een glucosesensor. De flash glucosesenor wordt sinds december 2019 vergoed voor iedereen met diabetes en een intensief insulineschema. De continue glucosesensor wordt beperkter vergoed. Zwangere vrouwen of mensen met type 1 diabetes en een andere, gecompliceerde aandoening hebben hier bijvoorbeeld recht op.