Leven met T1D

Fabels en feiten

Leven met T1D

MG 0686 webres 300x200

Wij zijn ons er allemaal van bewust dat een diagnose met type 1 diabetes zwaar kan zijn. Hoewel buitenstaanders betrokken kunnen zijn, komt het nog steeds vaak voor dat er een gebrek aan kennis is. Denk aan vragen als "Wanneer groeit ze er overheen?" Het kan frustrerend zijn om fabels steeds te moeten ontkrachten. Daarom hebben wij er hieronder een paar ontrafeld!

FABEL: Het gebruik van insuline geneest type 1 diabetes.

FEIT: Het gebruik van insuline houdt mensen met type 1 in leven, maar geneest niet. Insuline is een behandelmethode: het vervangt de insuline die zonder diabetes door het lichaam aangemaakt wordt. Hoewel er aanzienlijke vooruitgang is in de ontwikkeling van een geneesmethode, is dé oplossing er nog niet.

FABEL: Type 1 diabetes komt door overgewicht of teveel suiker eten.

FEIT: Overgewicht speelt geen rol in de ontwikkeling van type 1 diabetes. Ook teveel suiker eten speelt geen rol. De oorzaak van type 1 diabetes ligt bij de bètacellen: gestreste bètacellen produceren een eiwit waar het immuunsysteem op reageert. Dat vernietigt vervolgens de cellen die insuline produceren.

FABEL: Mensen met diabetes mogen geen zoetigheid.

FEIT: Voor iemand met type 1 diabetes is suiker niet verboden. Iemand met diabetes kan wel kiezen voor een minder suikerrijk of bijvoorbeeld koolhydraatarm dieet, omdat dit kan bijdragen aan de diabetesregulatie. Overigens kan suiker ook hard nodig zijn voor iemand met type 1 diabetes. Bij een te lage bloedglucose, zijn koolhydraten nodig om dit op te lossen.

FABEL: Mensen met diabetes mogen niet sporten.

FEIT: Lichaamsbeweging is voor iedereen belangrijk en vooral voor mensen met diabetes. Sporten kan soms lastig zijn, omdat je voorbereid moet zijn op hypo's en de bloedglucose goed in de gaten moet houden. Maar over het algemeen is sporten juist heel goed: het kan helpen de bloedglucose te verlagen en verbetert de opname van insuline door het lichaam.

Er zijn ook veel professioneel sporters met type 1 diabetes, zoals onze eigen ambassadeurs: oud-hockeyster Danique Reidsma en professioneel basketballer Jordy Kuiper.

FABEL: Alleen kinderen kunnen type 1 diabetes krijgen.

FEIT: Type 1 diabetes staat bij sommigen bekend als jeugddiabetes, maar deze term is niet helemaal juist. Vaak wordt type 1 geconstateerd bij kinderen, tieners en jongvolwassenen. Maar dit staat niet vast: ook op latere leeftijd kan iemand de diagnose type 1 diabetes krijgen.

Tegelijkertijd wordt vaak gedacht dat type 2 diabetes enkel bij volwassenen voorkomt. Dit klopt ook niet. Tegenwoordig wordt type 2 diabetes ook soms geconstateerd bij kinderen en tieners.

FABEL: Met type 1 diabetes krijg je hoe dan ook complicaties.

FEIT: Of iemand complicaties krijgt is lastig te voorspellen. Wetenschappers weten nog niet volledig waardoor complicaties veroorzaakt worden. Wat we wel weten is dat goede diabetesregulatie de kans op complicaties kleiner maakt.

Maar het kan dat iemand met schommelende bloedglucosewaardes geen complicaties krijgt en het komt ook voor dat iemand met een goede diabetesregulatie toch complicaties krijgt. Genetische aanleg kan hierbij een rol spelen. Verder doen wetenschappers nog onderzoek naar het ontstaan van complicaties.

Tags: t1d basics