Nieuws

Drie feiten over type 1 diabetes

Leven met T1D

Type 1 diabetes is een chronische auto-immuunziekte. Het afweersysteem valt de cellen die insuline maken aan en maakt ze kapot. Daarom moeten mensen met type 1 diabetes zichzelf insuline toedienen. We zetten drie belangrijke feiten over deze ingrijpende ziekte op een rij.

Type 1 diabetes kan men op elke leeftijd krijgen

Vaak krijgen mensen de diagnose type 1 diabetes al op jonge leeftijd. In Nederland hebben meer dan 15 duizend jongeren type 1 diabetes. Maar ook op latere leeftijd kan men de diagnose krijgen. Vaak krijgt men dan de diagnose LADA. Dat staat voor: latent autoimmune diabetes in adult.

> Bekijk meer over LADA op diabetes.nl

Insuline geneest type 1 diabetes niet

Mensen met type 1 diabetes gebruiken insuline. Dit is een medicijn om de ziekte te behandelen. Met insuline kan men de bloedglucosewaarden zoveel mogelijk in evenwicht houden. Maar insuline geneest type 1 diabetes niet. Wetenschappers werken wel aan manieren om type 1 diabetes te genezen. Zij zijn dan tijdelijk???? genezen van type 1 diabetes en hoeven zichzelf geen insuline meer te geven.

> Bekijk meer over onderzoek naar de genezing van type 1 diabetes

Type 1 diabetes is mentaal een heftige ziekte

Mensen met type 1 diabetes moeten 24 uur per dag op hun bloedglucosewaarden letten. Dat is erg zwaar. Ze voelen zich lichamelijk vaak slecht als ze een te hoge of te lage bloedglucose hebben. Maar de hele dag alert zijn, heeft ook veel mentale impact. Mensen met type 1 diabetes hebben bijvoorbeeld meer kans op een depressie of eetstoornis.

> Bekijk meer over de psychische gezondheid op diabetes.nl

Tags: t1d basics