Nieuws

Mag je dan geen suiker?

Leven met T1D

Jawel! Er zijn nog heel veel mensen die denken dat iemand met T1D géén suiker mag eten. Dat is niet waar. Mensen met T1D moeten rekening houden met hun koolhydraatinname. Maar, dat zijn niet alleen suikers. Koolhydraten zitten namelijk ook in pasta, brood, fruit en groente et cetera.

Maar wat zit er nou allemaal in die suikervrije koekjes, taartjes en chocolade? Geen toegevoegde suikers, dat is waar. Maar wel veel zoetstoffen en meestal betrekkelijk veel vet en daarmee behoorlijke caloriebommen. Daarnaast zijn meeste suikervrije producten ook echt niet lekker.Iemand met T1D kun je dus rustig een stuk appeltaart aanbieden, want zolang hij of zij genoeg bolust of spuit, mag iemand met T1D alles eten!

Suikervrij gebak

Geen onbekend fenomeen voor iemand met T1D: je bent bij iemand op visite en de gastvrouw heeft speciaal voor jou een ‘heerlijk’ (vaak ook nog duur) suikervrij taartje gekocht. Wat doe je dan? Sommige mensen hebben er moeite mee er iets van te zeggen of toch te weigeren en eten het suikervrije ding dan maar op. Een beetje gokken naar de koolhydraten en bolussen maar.

Toch is dit ook een mogelijkheid om mensen voor te lichten hoe het wel zit: dat je best suiker mag, zolang je er maar voor bolust. Daarbij mag je dan best benadrukken dat de 'suikers' die niet in het suikervrije gebak zitten worden vervangen door allerlei andere rommel die niet echt gezond is. Weet iedereen dat ook weer!

Ben je benieuwd naar alle vragen? Ze staan hier op een rijtje!