Jong met T1D

T1D en alcohol

Leven met T1D

Drank

Zoveel mogelijk dingen hetzelfde doen als je vrienden: dat willen de meeste mensen met type 1 diabetes. Dus met een avondje uit wil jij ook genieten van een paar biertjes, bacootjes of wijn. En dat kan prima, ook met type 1 diabetes. Maar om ‘s avonds weer veilig thuis te komen, is het wel handig rekening te houden met een paar dingen.

Allereerst: denk aan je meter, prikpen, insulinepomp of -pen en, om de hypo’s na wat dansjes tegen te gaan, iets van druivensuiker. En heb je van tevoren iemand die mee is verteld over je type 1 diabetes? Mocht er iets misgaan, dan weet in ieder geval iemand dat je diabetes hebt. Voor buitenstaanders is het verschil tussen een hypo en dronken zijn nou eenmaal niet altijd even duidelijk.

Dan zijn er eigenlijk twee dingen die je met type 1 diabetes moet weten over alcohol. Ten eerste het verschil in koolhydraten in alcoholische drankjes. Wijn, wodka en gin bevatten bijvoorbeeld weinig koolhydraten en laten je bloedsuiker dus niet enorm stijgen. Maar in onder andere bier, cider en zoete mixdrankjes zitten veel koolhydraten. Daarvan kan je bloedsuiker wel behoorlijk gaan stijgen. De koolhydraten per drankje hebben we hier op een rijtje gezet.

Ten tweede: alcohol heeft een bloedsuikerverlagend effect. Het kan namelijk zorgen voor een ‘vertraagde hypo’. Hoe dat zit? Alcohol wordt verwerkt door je lever. Maar diezelfde lever regelt ook het vrijkomen van glucose bij lage bloedsuikers. Helaas kan dit lastig tegelijkertijd, waardoor je lever tijdens het verwerken van alcohol geen glucose kan vrijmaken om een hypo op te vangen. Na een paar uur kan dit dus leiden tot een hypo en dit effect kan, afhankelijk van de hoeveelheid alcohol, nog lang aanhouden.

Hoe kan je nou het beste omgaan met alcohol als je type 1 diabetes hebt?

Voordat je alcohol drinkt:

  • Eet goed van tevoren
  • Neem de spullen die je (misschien) nodig hebt mee

Tijdens je avondje uit:

  • Heel saai, maar: check je bloedsuiker regelmatig
  • Zorg dat minimaal één vriend of vriendin weet van je type 1 diabetes (en de symptomen van een hypo)
  • Let op de drankjes die je drinkt: bevatten ze veel koolhydraten of valt het wel mee?
  • Eet tussendoor regelmatig iets

Na het stappen:

  • Meten = weten, ook tijdens een avondje uit
  • Eet iets voordat je gaat slapen en laat de hoeveelheid koolhydraten afhangen van je bloedsuiker. Zit je hoog voor het slapen gaan? Corrigeer dan veel minder dan je normaal zou doen. Vraag je diabetesteam om concrete adviezen. Op deze manier kan je een verlate hypo door de alcohol wellicht voorkomen.

De volgende ochtend:

  • Hoe brak je je misschien ook voelt: eet iets. Ook in de ochtend kan een verlate hypo nog om de hoek komen zetten.
  • Heb je een stevige kater en zit eten er echt niet in? Houd je waarde in de gaten en pas zo nodig je insuline-dosering aan.

Met type 1 diabetes ben je ongetwijfeld al gewend aan het controleren van je bloedsuikers. Hoewel je de teugels best eens mag laten vieren, blijft het belangrijk op jezelf te letten. En heb je nog niet zo vaak alcohol gedronken? Doe het dan rustig aan. Het gaat om dat je lol maakt. Of je dat nu met acht of twee drankjes doet, is niet van belang: zolang het voor jou maar een leuke avond is.

Alcoholgebruik, roken en drugsgebruik brengen gevaren met zich mee. JDRF motiveert het gebruik van alcohol of drugs niet. Ga verantwoord om met deze middelen. Twijfel je of je verslaafd bent? Doe dan de test op de website van Jellinek.

Weten hoe andere jongeren met T1D omgaan met alcohol drinken? Je ziet het hieronder.

Deze videoboodschap betreft uitsluitend de persoonlijke ervaringen en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van deze videoboodschap adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.