Jong met T1D

T1D en autorijden

Leven met T1D

Autorijden

Een hypo achter het stuur is misschien wel de grootste angst van mensen met type 1 diabetes en een rijbewijs. Maar dat betekent niet dat je met T1D beter niet kan autorijden. Als je weet wat je doet, dan is autorijden met diabetes geen enkel probleem. Het halen van je rijbewijs met type 1 diabetes vereist echter wel wat oplettendheid en ook als je autorijdt moet je op een aantal dingen letten.

Allereerst het halen van je rijbewijs: met type 1 diabetes mag je gewoon rijlessen nemen. Hiervoor hoef je niets extra’s te regelen. Ook het theorie-examen en een tussentijdse toets mag je zonder problemen doen. Wel is het natuurlijk handig als je voor noodgevallen altijd de juiste spullen mee hebt: eten/drinken om een hypo op te lossen en insuline voor te hoge bloedsuikers.

Gezondheidsverklaring

De moeilijkheden bij het halen van je rijbewijs beginnen eigenlijk een aantal weken voor je rijexamen. Na het halen van je theorie-examen nodigt het CBR je uit om een Gezondheidsverklaring in te vullen en hier word je gevraagd naar je type 1 diabetes.

Het CBR zal je vervolgens hoogstwaarschijnlijk verzoeken een artsenverklaring te regelen. Heb je langer dan tien jaar diabetes? Dan moet je ook een verklaring van de oogarts regelen. Voor de onderzoeken van deze medisch specialisten moet je zelf betalen.

Het CBR kampt momenteel met lange wachttijden als het gaat om het goedkeuren van de gezondheidsverklaring. Daarom kan het, volgens het CBR, tot vier maanden duren voordat een beslissing genomen wordt. Begin daarom op tijd met het regelen van een Gezondheidsverklaring.

Vijf jaar

Is je Gezondheidsverklaring geregeld? Dan staat niets je in de weg om je rijbewijs te halen, behalve een goed rijexamen! Wel moet je niet verbaasd opkijken als bij het ophalen van je rijbewijs blijkt dat jouw roze kaartje maar vijf jaar geldig is. Dit is volgens Europese regels die bepalen dat mensen met diabetes voor maximaal vijf jaar een rijbewijs krijgen. Iedere vijf jaar stap je dus in hetzelfde treintje: Gezondheidsverklaring – artsverklaring – eventueel verklaring oogarts.

Krijg je na het behalen van je rijbewijs type 1 diabetes? Dan ben je niet verplicht dit te melden bij het CBR. Wel is het slim om autorijden even te bespreken met iemand van je diabetesteam. Wanneer je een ongeluk veroorzaakt en bij het CBR is niet bekend dat je type 1 diabetes hebt, dan kan het wel zo zijn dat de verzekering de schade niet vergoedt. Houdt hier dus rekening mee en check dit bij je verzekeraar.

Meer over autorijden met type 1 diabetes is te vinden op de website van het CBR.

Tips en tricks

We delen graag een paar tips die je veilig de weg op helpen met type 1 diabetes:

  1. Neem eten/drinken mee om hypo’s op te vangen als dat nodig is.
  2. Meet je bloedsuiker voordat je in de auto stapt en stop bij langere ritten ook tussendoor voor een extra check.
  3. Vermijd alcohol als je gaat autorijden.
  4. Rijd niet met een bloedsuiker onder de 5 mmol/l.
  5. Voel je een hypo? Stop zo spoedig mogelijk en los de hypo op.

Benieuwd hoe andere jongeren denken over type 1 diabetes en autorijden? Je ziet het in deze video.

Deze videoboodschap betreft uitsluitend de persoonlijke ervaringen en mag op geen enkele wijze worden opgevat of begrepen als geneeskundig advies. Je dient te allen tijde naar je eigen huisarts, specialist, diabetesverpleegkundige of behandelaar te gaan voor advies met betrekking tot jouw situatie. Ook als je vragen hebt naar aanleiding van deze videoboodschap adviseren wij je hiervoor in eerste instantie naar je eigen arts of behandelaar te gaan.