Nieuws

Thomy toolkit maakt leven makkelijker voor kinderen met Type 1 Diabetes

Leven met T1D

Kinderen met Type 1 Diabetes kunnen insuline toedienen op een makkelijke en leuke manier met de Thomy Toolkit, ontwikkelt door de Mexicaanse ontwerpster Renata Souza Luque. De Thomy toolkit werd gepresenteerd tijdens de Design Indaba conferentie in Kaapstad in februari. Thomy is een makkelijk mee te nemen kit, die een kindvriendelijke insulinepen en tijdelijke tatoeages bevat om het leven met Type 1 Diabetes voor jonge kinderen makkelijker te maken.

De ontwerpster is gestart met het project voor de Thomy toolkit toen haar zeven jaar oude neefje Thomas met T1D werd gediagnosticeerd. Haar doel was om iets te ontwikkelen waar haar neefje trots op kon zijn om het met zich mee te dragen.De Thomy toolkit bestaat uit twee onderdelen, bedoeld om insuline makkelijk en veilig toe te dienen. Het eerste onderdeel is een tijdelijke tatoeage die felgekleurde stipjes bevat. De bedoeling is dat de insuline wordt geïnjecteerd op de stipjes. Met een alcoholdoekje wordt het stipje weggeveegd, waardoor duidelijk is waar de injectie moet komen maar ook zodat er niet meerdere keren op dezelfde plek wordt geïnjecteerd. Na ongeveer drie dagen vervagen de kleuren op de tatoeage en wordt er een nieuwe tatoeage op een andere plek geplaatst. Hiermee wordt het probleem getackeld van het wisselen van infuusplaatsen, wat altijd lastig is omdat je niet altijd precies onthoudt waar je je vorige injectie hebt gegeven. Dankzij de tatoeages is dit altijd duidelijk.Het tweede deel van de toolkit is de insulinepen zelf. Daarmee wil de ontwerpster ervoor zorgen dat kinderen de pen beter vast kunnen houden en zichzelf makkelijker kunnen injecteren. De pen uit de Thomy toolkit is een kortere, makkelijk vast te houden pen waarvan het deel dat op de huid komt van kleur veranderd zodra het in aanraking komt met de huid. Hierdoor hoopt ze kinderen te motiveren de insulinepen langer op de plek te houden waardoor de insuline beter in het lichaam terecht komt.Het project is afgerond in 2017 en was een finalist voor de prestigieuze James Dyson Award voor designers. Het is niet duidelijk of het product ook grootschalig op de markt zal komen.

Wil jij altijd op de hoogte gehouden worden van alle onderzoeken en ontwikkelingen rond Type 1 Diabetes? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

pt>