Nieuws

Keuzevrijheid met type 1 diabetes: het belang van technologie

Veelgestelde vragen

Hulpmiddelen

Onderzoek naar type 1 diabetes gaat steeds verder en dat betekent dat er steeds meer innovatieve hulpmiddelen op de markt zijn. Maar deze apparaten zijn niet altijd voor iedereen beschikbaar en toegankelijk. Veel mensen wéten simpelweg niet van alle mogelijkheden. Waar hebben mensen baat bij? Hoe zorgen we dat iedereen toegang heeft tot nieuwe kennis? Ook daar zet JDRF zich voor in, want iedereen met T1D zou eigen keuzes moeten kunnen maken.

JDRF zet zich in voor het voorkomen en genezen van type 1 diabetes, maar werkt daarnaast aan betere behandeling voor mensen met type 1 diabetes. Hoe? Door te werken aan keuzevrijheid voor iedereen met diabetes. Insulinepompen, flash glucosemonitoring, continue glucosemonitoring, slimme insulinesystemen: de ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van type 1 diabetes gaan hard.

Pathway to Choice

Maar dat de technologie bestaat, betekent helaas niet dat het ook door iedereen gebruikt kan worden. Terwijl deze nieuwe hulpmiddelen een enorm voordeel kunnen zijn voor mensen met type 1 diabetes. JDRF heeft wereldwijd de kennis van politiek én zorg om zich hard te maken voor die beschikbaarheid en bereikbaarheid.

In Groot-Brittanië is JDRF bijvoorbeeld gestart met #PathwaytoChoice. Met het project Pathway to Choice wordt gewerkt aan het bewustzijn van technologische ontwikkelingen en de beschikbaarheid van deze hulpmiddelen. Samen komen we dichter bij keuzevrijheid voor iedereen met type 1 diabetes.

Work in progress

Met de resultaten van het rapport Pathway to Choice wil JDRF UK onderzoeken met welke hulpmiddelen en technologische vooruitgang mensen met T1D écht geholpen zouden zijn. Daarnaast werkt JDRF op politiek niveau aan de toegankelijkheid van deze hulpmiddelen voor mensen met type 1 diabetes. Niemand minder dan oud-premier Theresa May, die zelf type 1 heeft, heeft zich hierbij aangesloten.

In Nederland is de toegankelijkheid van hulpmiddelen anders geregeld dan in Groot-Brittanië, maar ook hier kennen veel mensen met type 1 diabetes niet alle behandelmogelijkheden. Daarom werken we aan beschikbaarheid van informatie over bijvoorbeeld insulinepompen en sensoren, zodat iedereen weet dat je keuzes hebt als het gaat om de behandeling van je type 1 diabetes.

Recht op keuze

Helaas komt in Nederland niet iedereen in aanmerking voor bepaalde technologieën, zoals bijvoorbeeld de glucosesensor. Toch wordt hier ondertussen hard aan gewerkt. Zo veranderde het Zorginstituut in december het standpunt over vergoeding van flash glucosemonitoring. Op dit moment wordt de flash glucosesensor voor mensen met type 1 en 2 diabetes én een intensief insulineschema vergoed.

JDRF blijft ondertussen werken aan de bredere beschikbaarheid van de (continue) glucosesensor én alle andere hulpmiddelen die mensen met type 1 diabetes ondersteunen in hun zelfmanagement. Iedereen heeft het recht op de keuze voor de beste behandeling. Iedereen met type 1 diabetes verdient het om voluit te leven.