Nieuws

15 miljoen pond beschikbaar voor baanbrekend onderzoek naar nieuwe insulines

Onderzoek

Website hoofdafbeelding

Met de ‘Novel insulins Innovation Incubator call’ doet de Type 1 Diabetes Grand Challenge Partnership een oproep aan wetenschappers en kleine tot middelgrote biotechnologische en farmaceutische bedrijven om onderzoeksvoorstellen in te dienen voor baanbrekend onderzoek naar nieuwe insulines. Deze oproep kent geen geografische beperkingen.

De Steve Morgan Foundation, Diabetes UK en JDRF werken in de ‘Type 1 Diabetes Grand Challenge Partnership’ samen aan hun gemeenschappelijke ambitie om het leven van mensen met type 1 diabetes te veranderen en type 1 diabetes te genezen. Honderd jaar na de uitvinding van insulinetherapie als belangrijkste behandeling voor type 1 diabetes willen ze een revolutie bewerkstelligen in insulinetherapie voor mensen die leven met type 1 diabetes.

De ‘Novel Insulins Innovation Incubator call’ van 15 miljoen pond is onderdeel van de Type 1 Diabetes Grand Challenge, waarvoor de Steve Morgan Foundation het enorme bedrag van 50 miljoen pond (ruim 57 miljoen euro) - de grootste donatie voor type 1 diabetesonderzoek in het Verenigd Koninkrijk ooit – ter beschikking heeft gesteld.

Kom meer te weten over de Type 1 Diabetes Grand Challenge in onderstaande video:

Nieuwe insulines

Een van de uitdagingen bij het nauwkeurig regelen van de bloedglucosespiegels van mensen met type 1 diabetes is dat geïnjecteerde insuline er langer over doet om zijn werk te doen dan insuline die van nature in de alvleesklier wordt geproduceerd. Een andere uitdaging is ervoor te zorgen dat de hoeveelheid insuline precies goed is voor de hoeveelheid op een bepaald moment aanwezige bloedglucose.
Daarom werken wetenschappers aan de ontwikkeling van ‘novel’, nieuwe, soorten insulines: ultrasnelle insulines en zogenaamde slimme insulines, die reageren op de aanwezigheid van bloedglucose.

Er bestaan momenteel al ultrasnelle insulines die het bloed in 4-7 minuten bereiken. Door insulines te ontwikkelen die nóg sneller opgenomen worden, zouden hybride-closed loops in realtime kunnen reageren op stijgende bloedglucosewaarden, zonder dat de gebruiker handmatig informatie over voeding en beweging hoeft in te voeren.

'Slimme' insulines worden ook wel 'glucose-responsieve insulines' genoemd, omdat ze reageren op de hoeveelheid glucose in het bloed. Onderzoek naar deze insulines staat nog in de kinderschoenen, maar ze zouden er in de toekomst voor kunnen zorgen dat iemand met type 1 diabetes in de ochtend slechts een dosis insuline tot zich hoeft te nemen. Deze slimme insuline blijft in het lichaam in ‘sluimerstand’ totdat glucosewaarden stijgen, waarop de insuline in actie komt. Slimme insuline zou dan vergelijkbaar zijn met het hebben van een functionerende alvleesklier die alleen insuline afgeeft wanneer het nodig is.

JDRF steunt onderzoek naar nieuwe insulines actief en financiert projecten om ultrasnelle en slimme insulines te ontwikkelen, om zo het leven en de gezondheid van mensen met type 1 diabetes te verbeteren.

Via de Novel insulins Innovation Incubator zal 15 miljoen pond van de donatie van de Steve Morgan Foundation geïnvesteerd worden in nieuw onderzoek op het gebied van deze ‘novel’ insulines.

Deadline voor het indienen van een onderzoeksvoorstel: 30 januari 2024

Meer informatie voor geïnteresseerde onderzoekers en bedrijven over wat deze Novel insulins Innovation Incubator call inhoudt en hoe een onderzoeksvoorstel ingediend kan worden:

Website Type 1 Diabetes Grand Challenge