Nieuws

DiViD Intervention Trial: Virussen spelen een rol bij het ontstaan van type 1 diabetes

Onderzoek

Knut

Tijdens de ISPAD-conferentie in Rotterdam spraken wij met professor Knut Dahl-Jørgenson over de door JDRF gefinancierde DiViD Intervention Trial waarvan de resultaten onlangs in het vaktijdschrift Nature Medicine zijn gepubliceerd. In dit Noors-Deense onderzoek werd de rol van virussen bij het ontstaan van type 1 diabetes nader onderzocht in een groep van 96 kinderen en adolescenten met beginnende type 1 diabetes. De resultaten tonen aan dat de eigen insulineproductie in de groep patiënten die antivirusmedicijnen kregen beter was dan die in de groep die alleen een placebo ontving. De onderzoekers pleiten daarom voor vervolgonderzoek naar de effectiviteit van antivirale behandelingen bij de preventie en behandeling van type 1 diabetes.

Om type 1 diabetes de wereld uit te helpen financiert JDRF internationaal wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes. Graag delen wij in dit nieuwsbericht de resultaten van een van de belangwekkende - door JDRF gefinancierde - Europese onderzoeken die op de ISPAD in oktober gepresenteerd werden: de DiViD Intervention Trial.

In onderstaande video vertelt professor Knut Dahl-Jørgenson wat deze trial inhield en tot welke conclusies de onderzoekers gekomen zijn:

Lees ook: Highlights ISPAD-conferentie: diabetes bij kinderen in een snel veranderende wereld