Archief

Mogelijke oorzaak van T1D bij T-cellen

Onderzoek

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Colorado staat aan de vooravond van een belangrijke ontdekking in onderzoek naar type 1 diabetes, volgens het tijdschrift Science. De wetenschappers hebben een mogelijke oorzaak van type 1 diabetes gevonden. "We hebben T-cellen bij type 1 diabetes bestudeerd," zegt Thomas Delong, universitair docent aan de geneeskundefaculteit van de Universiteit van Colorado.

T-cellen zijn onderdeel van het immuunsysteem. Hun taak is om vreemde cellen te doden in het lichaam om tegen een ziekte te vechten. Het is bekend dat in mensen met type 1 de T-cellen gezonde insulineproducerende cellen, de zogenaamde beta-cellen, doden. Zonder de insulineproducerende cellen heeft het lichaam moeite met de verwerking van koolhydraten. Delong en zijn team wilden weten waarom het immuunsysteem gezonde cellen aanvalt.

"Er moet iets in de beta-cellen gebeuren dat de aanval triggert," legt Delong uit. Na tien jaar werk in zijn laboratorium, het nauwgezet ontrafelen van de insulineproducerende cellen en het bijhouden van reacties op T-cellen, hoopt Delong op een antwoord. "We vonden een nieuw type eiwitmodificatie," vertelde Delong aan CBS4. Deze nieuwe eiwitmodificatie is eigenlijk een samenvoeging, die voor de helft uit insuline en voor de helft uit een ander eiwit bestaat, en activeert het de T-cellen waardoor deze aanvallen.

"Omdat het immuunsysteem dit opmerkt als iets vreemds, want het is nooit eerder gezien, valt het de kruising van deze eiwitten aan," legt Delong uit. Een eenvoudige uitleg van een complexe chemische reactie die gebeurt op een microscopisch niveau, maar het kan iemands leven voor altijd veranderen. Delong kent de gevolgen van type 1 diabetes maar al te goed. Hij werd gediagnosticeerd met de ziekte toen hij 12 jaar oud was. Het bracht hem op een missie om antwoorden te vinden. "Ik raakte geïnteresseerd in het bestuderen van en het stellen van vragen, 'Waarom gebeurt dit met mij? Waarom keert mijn immuunsysteem zich tegen mij?", zegt hij.

Wetenschappers kunnen nu zoeken naar een manier om er voor te zorgen dat de T-cellen niet meer geactiveerd worden. Delong zei dat de ontdekking van de nieuwe eiwitmodificatie implicaties kan hebben voor onderzoek naar andere auto-immuunziekten.